Hong Kong: Premierul Abe, somat de partidul său să anuleze vizita preşedintelui chinez în Japonia

Hong Kong: Premierul Abe, somat de partidul său să anuleze vizita preşedintelui chinez în Japonia

Partidul aflat la putere în Japonia solicită guvernului condus de premierul Shinzo Abe să anuleze vizita prevăzută în arhipelag a preşedintelui chinez Xi Jinping în urma aprobării de către China a unui proiect de lege controversat cu privire la securitatea naţională în Hong Kong, au relatat vineri media locale, citate de dpa.

Partidul Liberal-Democrat (LDP) al lui Abe urmează să prezinte biroului premierului săptămâna viitoare o rezoluţie care să condamne China.

LDP "îşi exprimă ferma condamnare", se menţionează în această rezoluţie, potrivit Kyodo News, în condiţiile în care peste 300 de protestatari au fost arestaţi la manifestaţiile de la Hong Kong provocate de adoptarea legii.

"Nu putem sta pe margine", se afirmă în text.

În acest context, "preşedintele Xi Jinping nu poate să viziteze Japonia", scrie Masahisa Sato, un parlamentar din cadrul LDP, pe contul său de Twitter.

Xi urma să efectueze o vizită de stat în Japonia la începutul anului la invitaţia autorităţilor de la Tokyo, după cea efectuată de Hu Jintao în 2008.

Epidemia de coronavirus izbucnită la Wuhan, oraş din centrul Chinei, l-a determinat pe Xi să-şi amâne această vizită care fusese programată în martie.

Între timp, Japonia a protestat pe lângă China după intrarea joi a două nave a Gărzii de coastă chineze în ceea ce Tokyo consideră că sunt apele sale teritoriale de lângă insulele Senkaku, sub administraţie niponă, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshihide Suga, într-o conferinţă de presă.

China şi Taiwan revendică de asemenea aceste insuliţe nelocuite, pe care le numesc Diaoyu şi Tiaoyutai.

"Hong Kong-ul de astăzi este Senkaku de mâine", a reacţionat Masahisa Sato, fost viceministru de externe, într-un tweet. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată podul care va lega Ardealul de Oltenia

2 Așa o fi?

3 Noi stenograme despre avocata Cămătarilor / L-a apărat și pe Fluturică, un interlop care a bătut o victimă cu pl…

4 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

5 Criza energetică europeană se va înrăutăți în această iarnă. Consumatorii ar putea fi rugați să consume mai pu…