Hong Kong: Premierul Abe, somat de partidul său să anuleze vizita preşedintelui chinez în Japonia

Partidul aflat la putere în Japonia solicită guvernului condus de premierul Shinzo Abe să anuleze vizita prevăzută în arhipelag a preşedintelui chinez Xi Jinping în urma aprobării de către China a unui proiect de lege controversat cu privire la securitatea naţională în Hong Kong, au relatat vineri media locale, citate de dpa.

Partidul Liberal-Democrat (LDP) al lui Abe urmează să prezinte biroului premierului săptămâna viitoare o rezoluţie care să condamne China.

LDP "îşi exprimă ferma condamnare", se menţionează în această rezoluţie, potrivit Kyodo News, în condiţiile în care peste 300 de protestatari au fost arestaţi la manifestaţiile de la Hong Kong provocate de adoptarea legii.

"Nu putem sta pe margine", se afirmă în text.

În acest context, "preşedintele Xi Jinping nu poate să viziteze Japonia", scrie Masahisa Sato, un parlamentar din cadrul LDP, pe contul său de Twitter.

Xi urma să efectueze o vizită de stat în Japonia la începutul anului la invitaţia autorităţilor de la Tokyo, după cea efectuată de Hu Jintao în 2008.

Epidemia de coronavirus izbucnită la Wuhan, oraş din centrul Chinei, l-a determinat pe Xi să-şi amâne această vizită care fusese programată în martie.

Între timp, Japonia a protestat pe lângă China după intrarea joi a două nave a Gărzii de coastă chineze în ceea ce Tokyo consideră că sunt apele sale teritoriale de lângă insulele Senkaku, sub administraţie niponă, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshihide Suga, într-o conferinţă de presă.

China şi Taiwan revendică de asemenea aceste insuliţe nelocuite, pe care le numesc Diaoyu şi Tiaoyutai.

"Hong Kong-ul de astăzi este Senkaku de mâine", a reacţionat Masahisa Sato, fost viceministru de externe, într-un tweet. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum se stă. Ultimele cifre și calcule din taberele principalelelor partide

2 Se întoarce foaia? Gunoiul care l-a înregistrat pe Nicușor Dan, chemat de procurori cu înregistrările difuzate…

3 Sindile, audiat la DNA! În vârstă de 42 de ani, șeful jandarmilor la represiunea din 10 august s-a pensionat p…

4 CTP / Nu votez cu madam Cârnat

5 Ultimul sondaj înainte de alegerile de duminică. Nicușor Dan și Gabriela Firea, umăr la umăr în lupta pentru P…