Hong Kong: Washingtonul solicită o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, Beijingul refuză

Hong Kong: Washingtonul solicită o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, Beijingul refuză

Statele Unite au solicitat miercuri o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pe tema controversatei legi de securitate dorite de Beijing pentru Hong Kong, dar China s-a opus desfăşurării acesteia, potrivit unor surse diplomatice, scrie AFP.

În baza noilor proceduri introduse în timpul pandemiei de COVID-19, toate videoconferinţele Consiliului de Securitate sunt organizate pe baza consensului între cei 15 membri. În vremuri obişnuite, fiecare membru al Consiliului se poate opune unei reuniuni dacă strânge nouă voturi din totalul celor 15 într-un vot de procedură.

"Statele Unite sunt profund preocupate de acţiunile parlamentului chinez care sabotează fundamental gradul înalt de autonomie şi libertăţile decurgând din Declaraţia chino-britanică din 1984 înregistrată de ONU ca un tratat", a subliniat într-un comunicat misiunea americană la Naţiunile Unite.

"Este vorba despre o problemă mondială urgentă cu implicaţii pentru pacea şi securitatea internaţională", a adăugat documentul care a precizat că SUA au cerut, în consecinţă, o videoconferinţă a Consiliului de Securitate.

"China a refuzat ca această reuniune virtuală să aibă loc", a precizat misiunea americană, criticând o lipsă de "transparenţă şi de responsabilitate internaţională pentru acţiunile sale".

Într-un mesaj scris pe Twitter miercuri seară, ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun, a apreciat solicitarea de reuniune a Statelor Unite ca "lipsită de fundament".

"Legislaţia privind securitatea naţională pentru Hong Kong ţine doar de afacerile interne ale Chinei" şi "nu are nicio legătură cu mandatul Consiliului de Securitate", a adăugat el.

Statele Unite au declarat oficial miercuri că Hong Kongul nu se mai bucură de autonomia promisă de China, deschizând astfel calea unor posibile represalii comerciale, o primă ripostă spectaculoasă la controversata legislaţie de securitate dorită de Beijing.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”