Hopa! Șobolanii se atacă între ei! Toader dă vina pe Iordache că nu a cerut opinia Comisiei de la Veneția pe legile justiției!

Hopa! Șobolanii se atacă între ei! Toader dă vina pe Iordache că nu a cerut opinia Comisiei de la Veneția pe legile justiției!

Hopa! Șobolanii se atacă între ei! Toader dă vina pe Iordache că nu a cerut opinia Comisiei de la Veneția pe legile justiției! Tudorel Toader a anunțat sâmbătă pe Facebook că în octombrie 2017 a depus la Comisia parlamentară specială condusă de Florin Iordache un proiect de 18 pagini prin care solicita opinia Comisiei de la Veneția în legătură cu modificarea celor trei legi ale justiției. Deși ministrul Toader nu spune explicit că acel document nu a fost trimis Comisiei de la Veneția, deputatul USR Stelian Ion a confirmat pentru  G4Media.ro că Florin Iordache, șeful Comisiei speciale din Parlament, nu a înaintat Comisiei de la Veneția solicitarea venită de la Ministerul Justiției pentru elaborarea unei opinii.

Precizările lui Tudorel Toader vin la doar o zi după ce Comisia de la Veneția a adoptat un raport preliminar privind cele trei legi modificate de caoliția PSD-ALDE-UDMR. Raportul desființează practic atât principalele modificări, cât și decizia CCR de a scoate CSM și președintele României din procedura de numire și revocare a procurorilor-șefi.

Senatorul USR Stelian Ion, membru în Comisia Iordache, a declarat pentru G4Media.ro că nu a fost solicitată opinia Comisiei de la Veneția. Mai mult, Stelian Ion a declarat că ”mie nu mi s-a prezentat niciodata un asemenea document, deși l-am cerut expres. Știu că ministrul Toader a venit la Comisie cu mai multe documente într-o mapă, le-a pus pe masă, ne-a spus că e și o solicitare pentru Comisia de la Veneția, dar nu le-a înregistrat”.

Reamintim că legile de modificare a legilor Justiției (legile 303, 304 și 317 din 2004) au fost adoptate de Parlament la finalul anului trecut după ce au fost elaborate de Comisia specială condusă de Florin Iordache (PSD), care a fost și inițiatorul lor. Guvernul Tudose a refuzat să își asume proiectele, astfel încât draftul de lege a fost dat pur și simplu de ministrul Tudorel Toader lui Florin Iordache, fără ca Ministerul Justiției sau Guvernul să apară ca inițiatori.

Postarea integrală a lui Tudorel Toader:

„Simple precizari referitoare la elaborarea legilor justitiei !
Ministerul justitiei a elaborat un proiect de lege pentru modificarea celor trei legi ale justitiei. Concomitent, pe un numar de 18 pagini, ministerul justitiei a elaborat si proiectul de solicitare a opiniei Comisiei de la Venetia.
Pe data de 25 octombrie 2017, in cadrul Comisiei speciale a Parlamentului am prezentat cele doua documente. Ulterior, au fost promovate trei initiative parlamentare de modificare a legilor justitiei, care au fost dezbatute si adoptate.”

Din raportul preliminar:

"Comisia de la Veneția recomandă autorităților României să:

- Reevalueze sistemul pentru numire / revocare a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor din Constituție, având în vedere să fie asigurate condițiile pentru un proces de numire/revocare neutru și obiectiv, prin menținerea rolului instituțiilor, precum al președintelui și al CSM, pentru a echilibra influența ministerului Justiției;

- Scoată sau să clarifice prevederile care permit procurorilor superiori sa invalideze soluțiile dispuse de procurori pe motiv că nu sunt întemeiate.

- Elimine restricțiile privind libertatea de expresie a judecătorilor și procurorilor;

- Suplimenteze prevederile privind răspunderea materială a magistraților precizând explicit că, în absența relei credințe și/sau gravei neglijențe, magistrații nu sunt răspunzători pentru o soluție care ar putea fi contestată de o altă instanță; să amendeze mecanismul pentru acțiunea în regres astfel încât să asigure că fiecare acțiune în regres are loc doar o dată și doar dacă răspunderea magistraților a fost stabilită printr-o procedură disciplinară;

- Reevalueze propunerea privind înființarea unei secții speciale pentru investigarea faptelor comise de judecători și procurori; apelarea la procurori specializați, împreună cu prevederi procedurale eficiente, pare a fi o alternativă potrivită în această privință;

- Să reexamineze, având o vedere o clarificare mai detaliată, temeiurile pentru revocarea membrilor CSM; să scoată posibilitatea revocării membrilor CSM aleși printr-un vot de neîncredere al adunării generale a curților sau procuraturilor (inclusiv prin intermediul petiției);

- Să identifice soluții care să faciliteze o participare mai clară, în activitatea CSM, a membrilor CSM care nu sunt membri ai sistemului judiciar;

- Să renunțe la schema de pensionare anticipată dacă nu pot să asigure că aceasta nu va avea un impact negativ asupra funcționării sistemului;

- Să se asigure că măsurile de "screening" pentru magistrați sunt bazate pe criterii clar specificate, combinate cu proceduri adecvate și un drept de a face apel la o instanță, și să identifice moduri de consolidare a mecanimselor de supraveghere a serviciilor de informații."

BONUS: Priviți mai jos ce-a titrat vineri Antena 3!




Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...