HOPA! ȘOC în PSD? Dăncilă a fost la Bruxelles în calitate de candidat la postul de comisar european? Amănunte incendiare!

HOPA! ȘOC în PSD? Dăncilă a fost la Bruxelles în calitate de candidat la postul de comisar european? Amănunte incendiare!

HOPA! ȘOC în PSD? Dăncilă a fost la Bruxelles în calitate de candidat la postul de comisar european? Amănunte incendiare! O informatie aparuta pe surse, confirmata apoi cu jumatate de gura de prim-ministrul Viorica Dancila, dar niciodata oficiala si clara, cam asa arata procesul bucurestean "transparent" de nominalizare a comisarului european din partea Romaniei.

O nominalizare despre care nici macar nu stim daca a fost sau nu pe masa negocierilor de la Bruxelles, scrie jurnalista Magda Grădinaru pe Ziare.com.

Am incercat sa obtinem un raspuns ferm de la Guvernul Romaniei, pentru a nu gresi sau ignora detalii. Solicitarile de informatii - am putea spune unele banale, pentru ca nu se incadreaza in niciun registru clasificat - au ramas fara un raspuns oficial.

Intrebarile erau cat de poate de simple si rezolvabile in doua randuri:

1) A trimis Guvernul Romaniei oficial nominalizarile pentru portofoliul de comisar european catre Comisia Europeana? Mai pe sleau, a plecat plicul din biroul prim-ministrului Dancila sau doar s-au facut niste promisiuni si s-au luat decizii interne?

2) Care sunt aceste nominalizari?

Pe surse politice interne, media a scris ca propunerile sunt Dan Nica si Rovana Plumb, dar aceste doua nume sunt scrise negru pe alb si trimise la Bruxelles?

Guvernul nu a vrut sa raspunda in scris nici primei solicitari, din 14 august, nici celei ulterioare, din 19 august, iar premierul Viorica Dancila a amintit cu jumatate de gura, in deplasarea de la Iasi, ca acestea ar fi nominalizarile.

Am intrebat si la Comisia Europeana, daca a primit, iarasi oficial, transparent, asumat propunerile din partea Romaniei.

Iata raspunsul, venit in mai putin de o ora, scris, transparent, asumat:

"Intelegem ca ati vrea acuratete, dar, intr-adevar, raspunsul privind propunerile pentru candidatii comisari trebuie dat de guvernul roman.

Va sugeram sa il contactati", spune Comisia Europeana, intr-un raspuns pentru Ziare.com, din 14 august.

Am urmat sfatul Comisiei, dar nu am reusit sa trecem de zidul de tacere al Guvernului de la Bucuresti.

In aceeasi zi, cand romanii se pregateau de mini-vacanta si premierul Dancila de deplasarea cu elicopterul pana peste vai si munti, in indepartata Moldova, cotidianul La Libre Belgique anunta posibila componenta a viitoarei Comisiii Europene, in functie de propunerile de comisar transmise de statele membre. Mai putin sase dintre acestea - Franta, Italia, Belgia, Croatia, Portugalia si Romania - care au termen pana pe 26 august pentru a-si desemna reprezentantii.

Asadar, din informatiile La Libre Belgique, Romania nu trimisese nicio nominalizare la Bruxelles. S-o fi facut intre timp?

Nu am aflat nici dupa intalnirea de marti dintre prim-ministrul Viorica Dancila si presedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o intalnire fara declaratii comune si fara un mesaj ulterior venit de la CE. Cert e ca premierul a fost la Bruxelles, unde, ne spune un comunicat al Guvernului, a vorbit despre portofoliile pe care Romania le vizeaza. Niciun cuvant despre nominalizarile facute.

Laconic a scris si Viorica Dancila pe contul de Facebook: "Am abordat si aspecte legate de viitorul comisar european din partea Romaniei, inclusiv in ceea ce priveste conturarea portofoliului alocat tarii noastre in cadrul Comisiei Europene".

Ce aspecte? Au fost pomenite numele lui Dan Nica si Rovana Plumb? A convins Romania Comisia Europeana ca unul dintre cei doi este potrivit si competent pentru un portofoliu?

Din surse politice si europene coroborate, la intalnirea cu Ursula von der Leyen nu au fost pomenite numele celor doua propuneri, amintite de Viorica Dancila, dar neasumate transant si transparent de Guvern.

Mai mult, daca la mijlocul saptamanii trecute aparea pe surse politice interne, pe care Ziare.com nu le-a putut confirma si la Bruxelles, informatia ca Dan Nica si Rovana Plumb vor fi audiati de Ursula von der Leyen, luni sau marti, acest lucru nu s-a intamplat. In schimb, a fost audiata Viorica Dancila, destul de atipic, asa cum remarca si fostul europarlamentar roman Cristian Preda: "In aceste zile, Ursula von der Leyen discuta cu candidatii la pozitiile de comisar sustinuti de fiecare stat-membru.

Din Romania ea nu i-a chemat la Bruxelles nici pe D. Nica, nici pe R. Plumb, ci pe V.V. Dancila.

Asta inseamna ca propunerile initiale trimise de la Bucuresti au fost ignorate".

Nu exista in spatele interesului de a afla cum si ce anume negociaza Romania niciun proces de intentie. In plus, procedura de nominalizare si desemnare a comisarilor este, in mod firesc, una transparenta.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Sociolog / „Săptămână care vine USR se va face țăndări și va trage și PNL după”

3 „Pupila” lui Ciolacu, 9 ani de închisoare după ce a încercat să ucidă cu maşina un poliţist pe motocicletă

4 Fosta soție a lui Reghe rupe tăcerea. „Laurențiu mă ruga să divorțez întrucât cealaltă este gravidă. Ca și acu…

5 „Du-te măi și vaccinează-te. COVID-19 omoară!”. Mesajul devenit viral al medicului Gabriel Diaconu