Hopa!/Ministrul de externe slovac a declarat că Ungaria ar fi ridicat deja pretenții teritoriale dacă Vladimir Putin ar avea succes în Ucraina

Hopa!/Ministrul de externe slovac a declarat că Ungaria ar fi ridicat deja pretenții teritoriale dacă Vladimir Putin ar avea succes în Ucraina

”Dacă Vladimir Putin ar fi avut succes în Ucraina, Ungaria ar fi ridicat deja pretenții teritoriale asupra Slovaciei”, a declarat marți ministrul slovac de externe Rastislav Káčer în cadrul unei emisiuni televizate, relatează 24.hu

Potrivit sursei citate, ministrul a răspuns la o întrebare dacă nu crede că politica maghiară ar putea ajunge în zece ani să aibă pretenții teritoriale. Potrivit lui Káčer, aceasta este deja o problemă de actualitate astăzi și de aceea este important pentru Slovacia ca Putin să nu reușească în Ucraina.

De asemenea, ministrul a declarat că a reacționat la eșarfa Ungariei Mari a lui Viktor Orbán afirmând că „are un dosar uriaș al serviciilor secrete în seif” și că a trăit cinci ani în Ungaria și a monitorizat politica de securitate timp de treizeci de ani. În opinia sa, eșarfa lui Orbán reflectă probleme strategice grave.

Nu este prima dată când Káčer critică Ungaria, dar niciodată nu a sugerat atât de deschis că Budapesta reprezintă o amenințare la adresa securității, se arată în articol.

Declarația lui Káčer a zdruncinat OĽaNO (nota redacției: partidul aflat la guvernare în Slovacia. ”Oameni obișnuiți și personalități independente” (în slovacă: Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti) este un partid politic conservator din Slovacia. Partidul anti-establishment fondat în 2011 a câștigat alegerile parlamentare din 2020 pe o platformă anticorupție. După ce a ajuns la conducere, OĽaNO a adoptat o viziune general conservatoare. Partidul este condus de fostul prim-ministru al Slovaciei, Igor Matovič. Actualul prim-ministru în exercițiu este un membru al prezidiului partidului)

Președintele partidului, Igor Matovič, și deputatul Gyimesi György l-au criticat pe Káčer, pe care l-au comparat amândoi cu Ján Slota, în cadrul unei conferințe de presă comune, miercuri după-amiază. „Káčer este Slota cel sobru”, a spus Gyimesi, o afirmație repetată de mai multe ori de Matovič. (nota redacției: Ján Slota este cofondatorul și fostul președinte al Partidului Național Slovac,[1][2][2] un partid naționalist extremist. Slota, în calitate de lider al SNS, a intrat în 2006 într-o coaliție cu Smer-ul lui Robert Fico).

Potrivit lui Gyimesi, ministrul de externe răspândește știri false și alarmism atunci când vorbește despre Ungaria ca fiind o amenințare la adresa integrității teritoriale a Slovaciei. Gyimesi i-a cerut ministrului să prezinte dosarul despre care vorbește sau să-și ceară scuze față de Ungaria.

Matovič s-a declarat încrezător că Káčer s-a înșelat în ceea ce a spus, deși a precizat că, chiar și în calitate de ambasador al Slovaciei în Ungaria, acesta „s-a comportat într-un mod mai puțin corect față de țara gazdă”.

„Aceasta este o acuzație gravă la adresa unuia dintre cei mai apropiați parteneri ai noștri, cu care avem cea mai lungă frontieră comună”, a declarat președintele OĽaNO, care a afirmat că ministrul de externe a scos „cartea maghiară” înainte de alegeri.

Tamás Menczer, secretar de stat pentru relații bilaterale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului, a scris miercuri seară pe Facebook că Europa se confruntă cu crize majore și că în astfel de momente avem nevoie de politicieni sobri, iar actualul ministru de externe al Slovaciei nu este unul dintre ei.

”Ministrul Káčer atacă practic Ungaria pentru că suntem pro-pacea și anti-sancțiuni. Dar nu vom schimba acest lucru, chiar dacă ministrului Káčer nu-i place. Astăzi, l-am sunat pe ambasadorul slovac la Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta și i-am spus că ceea ce a spus Rastislav Káčer este inacceptabil, minciuni fără sens. Parteneriatul ungaro-slovac și alianța V4 pot supraviețui unor figuri precum Rastislav Káčer”, a declarat oficialul maghiar.


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

4 Foarte interesante amănunte...

5 Citiți și judecați voi...