HORETIM: Activitatea comercială a scăzut cu 80-90%; estimăm continuarea crizei câteva luni

HORETIM: Activitatea comercială a scăzut cu 80-90%; estimăm continuarea crizei câteva luni

Organizaţia patronală HORETIM semnalează că, în industria ospitalităţii din Timiş, din cauza coronavirusului, activitatea comercială a scăzut brusc, cu până la 80-90%, în decurs de câteva zile, şi estimează continuarea acestei crize pentru câteva luni, context în care solicită sprijinul autorităţilor centrale şi locale în regim de urgenţă.

"Criza nu este numai a noastră, este a mai multor altor verigi economice, furnizori de marfă, vânzători cash and carry, producători locali de alimente, vinuri, băuturi răcoritoare, servicii, delivery. Pe lângă această implicare în lanţ, blocarea activităţii noastre va genera neplata taxelor locale, a taxelor naţionale, chiriilor şi altor obligaţii, va declanşa un şomaj masiv, într-o situaţie cu totul excepţională. Pentru a ne susţine angajaţii, pentru a putea trece peste această perioadă, avem nevoie de sprijinul autorităţilor centrale şi locale în regim de urgenţă, de măsuri concrete de implicare a statului român pentru protejarea contribuabililor fără de care statul nu ar putea exista. Guvernele din celelalte ţări europene aflate în situaţii similare au anunţat deja programe de sprijin şi preluare a poverii acestei crize de pe umerii companiilor. Este foarte important ca înainte de alte priorităţi, cea mai mare prioritate să fie susţinerea şi sprijinirea companiilor cu capital românesc, grav afectate de actuala situaţie. Companiile din industria ospitalităţii autohtone nu au o capitalizare suficientă pentru a rezista în aceste luni de criză şi în lunile care vor urma pentru revenirea la normalitate", precizează reprezentanţii patronatului într-un comunicat remis AGERPRES.

Astfel, în concordanţă cu ceilalţi reprezentanţi din industria ospitalităţii din România, aceştia susţin ca datoriile statului către companii să fie plătite urgent ( TVA fără control prealabil, accize după caz, concedii medicale, plata de urgenţă a facturilor pe care statul le are de achitat către operatorii din domeniu pentru servicii de care a beneficiat în ultima perioadă), plăţile companiilor către autorităţile centrale şi locale (aferente obligaţiilor fiscale scadenţe la final de lună martie) să fie cel puţin amânate pentru mai multe luni.

De asemenea, membrii HORETIM solicită credite guvernamentale garantate de stat şi la condiţii financiare preferenţiale, până la limita corespunzătoare de două ori suma plătită de companie anul precedent pentru impozite locale şi centrale, măsuri pentru amânarea ratelor către bănci şi/ sau societăţi de leasing fără consecinţe pentru companii şi măsuri care să împiedice/ îngreuneze intrarea în insolvenţă în următoarele trei luni, deoarece s-ar crea imediat blocaje şi mai mari.

În opinia acestora, Codul muncii este necesar a fi flexibilizat, existând două măsuri care să intre în vigoare imediat: şomaj tehnic cu plata indemnizaţiei de către statul român şi/sau reducerea normei de lucru cu plata unui procent stabilit de către companie (între 30% şi 50%) în condiţiile scutirii de contribuţii salariale şi impozit pe venit a acestei părţi. În plus statul să vină cu completarea diferenţei, în aşa fel încât angajaţii să aibă cât mai puţin de suferit.

"Întreaga societate românească trebuie să se mobilizeze pentru a trece peste acest moment de cumpănă. Trebuie să ţinem seama de evoluţia şi gestionarea crizei la nivel mondial, dar să găsim soluţii pentru ieşirea cu bine din criză a societăţii româneşti în primul rând", se subliniază în comunicat.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu