Hrebenciuc, condamnat la 2 ani de închisoare cu EXECUTARE! Ce sentințe s-au dat

Hrebenciuc, condamnat la 2 ani de închisoare cu EXECUTARE! Ce sentințe s-au dat

Viorel Hrebenciuc, condamnat la doi ani de închisoare pentru trafic de influență. Achitat pentru spălare de bani. Fostul senator PSD Viorel Hrebenciuc a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru trafic de influență în Dosarul retrocedărilor. Hrebenciuc a scăpat însă de acuzațiile de spălare de bani și de constituire de grup infracțional organizat. În acelaşi dosar, fostul deputat Ioan Adam, acuzat de instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare. 

Iată sentințele:

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc - 2 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, ca urmare a denunturilor facute si a recunoasterii faptelor. Achitat pentru restul infractiunilor.

"Printul" Gheorghe Paltin-Sturdza - 3 ani de inchisoare cu executare pentru cumparare de influenta. Achitat pentru constituire de grup infractional organizat.

Andrei Hrebenciuc - 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenta, dupa ce condamnarea s-a redus cu o treime dupa ce a recunoscut fapta. Fiul lui Viorel Hrebenciuc a fost achitat pentru constituirea unui grup infractional organizat si instigare la spalarea banilor.

Fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu - achitat pentru toate acuzatiile: constituirea unui grup infractional organizat, trafic de influenta si spalarea banilor.

Fostul deputat PSD Ioan Adam - 2 ani de inchisoare cu executare pentru cumparare de influenta, ca urmare a denunturilor facute si a recunoasterii infractiunilor. Achitat pentru instigare la abuz in serviciu. Achitat si pentru constituire de grup infractional organizat.

Judecatorul Lordand Ordog - trei ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita. Achitat pentru abuz in serviciu.

Afaceristii Iosif Kadas si Dan Costin Bengescu - 2 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta. Achitati pentru infractiunea de constituirea unui grup infractional organizat.

Sorin Ion Iacob - 2 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru cumparare de influenta. Achitat pentru constituirea unui grup infractional organizat.

Afaceristul Ioan Gheorghe Varga - achitat pentru toate infractiunile.

Afaceristul Ioan Matasel - 2 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru cumparare de influenta.

Gabriela Rodica Sturdza (fosta Zaharia) - 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenta.

Judecatoarea Anca Roxana Adam - 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenta.

Iulian Durlan, primarul unei comune din Bacau, a fost achitat.

Fostul sef al Romsilva, Adam Craciunescu, a fost achitat pentru abuz in serviciu si constituirea unui grup infractional organizat.

Sentintele nu sunt definitive si pot fi contestate la completul de 5 judecatori.

Dosarul se judeca din 2015, cu 60 de termene

 La ultimul termen al procesului, din 21 februarie, un procuror de la DNA le-a solicitat magistraţilor condamnarea tuturor inculpaţilor din acest dosar la pedepse cu executare, orientate spre maximum prevăzut de legea penală.

Astfel, procurorul a cerut o pedeapsă maximă cu executare pentru fostul deputat Viorel Hrebenciuc, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare a banilor. Pedeapsa maximă pentru constituirea unui grup infracţional organizat este de 10 ani, iar pentru spălare de bani este de 12 ani.

De asemenea, procurorul a cerut pedepse maxime cu executare şi pentru ceilalţi inculpaţi din acest dosar: Andrei Hrebenciuc (constituirea unui grup infracţional organizat, instigare la spălare a banilor şi complicitate la trafic de influenţă), fostul deputat Ioan Adam (instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă), fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu (constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălarea banilor), Lorand Andras Ordog, judecător în cadrul Tribunalului Covasna, Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării), Iosif Kadas, Constantin Bengescu, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Gabriela Rodica Zaharia, Anca Roxana Adam (soţia deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov), Iulian Durlan (primar al comunei Căiuţi, judeţul Bacău), Adam Crăciunescu (directorul general Romsilva).

"Vă rog să aveţi în vedere gravitatea deosebită a faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor şi să aveţi în vedere şi calitatea persoanelor, care au avut atribuţii în domeniul legislativ, foşti miniştri, oameni de afaceri. Vorbim de o valoare foarte mare a prejudiciului, de 300 milioane de euro. Corupţia este o ameninţare majoră la adresa societăţii, iar inculpaţii au încercat să corupă pentru a-şi atinge scopul", a spus atunci procurorul în sala de judecată.

Dosarul retrocedărilor a fost trimis în instanţă în ianuarie 2015, procesul având peste 60 de termene de judecată. În octombrie 2015, Viorel şi Andrei Hrebenciuc, dar şi fostul deputat Ioan Adam şi-au recunoscut vinovăţia, solicitând să fie judecaţi prin procedura simplificată.

Astfel, Viorel Hrebenciuc şi-a recunoscut faptele în faţa judecătorilor şi a spus că a acceptat să intervină pe lângă funcţionarii unor instituţii din Bacău pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza să intre în posesia a 43.000 de hectare de pădure. În schimbul intervenţiei, Hrebenciuc urma să primească 12.000 de hectare, prin încheierea unui act adiţional pe numele fiului său.

Acuzaţiile din dosar se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare de teren forestier în judeţul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea terenului.
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...