Hunedoara: Acțiune de salvare a doi frați, pe viscol, în zona Vârfului Parângul Mic

Hunedoara: Acțiune de salvare a doi frați, pe viscol, în zona Vârfului Parângul Mic

Doi frați din municipiul Petroșani, cu vârstele de 17 și 28 ani, care au plecat cu plăcile de snowboard pentru a coborî din zona Vârfului Parângul Mic (2.074 m), au fost salvați în cursul nopții de sâmbătă spre duminică de echipele de jandarmi montani și salvamontiști la capătul unei acțiuni complexe, în condiții de viscol puternic și vizibilitate redusă.

Cei doi tineri au cerut ajutor pe numărul unic al Dispeceratului Național Salvamont 0SALVAMONT după ce, la căderea serii, au constatat că s-au rătăcit din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

O echipă formată din salvamontiști și jandarmi montani din stațiunea Parâng a plecat în căutarea celor doi care, din relatările acestora, s-ar fi aflat într-o zonă din afara domeniului schiabil, dar nu i-au găsit.

"În zona Vârful Parângul Mic, care se află la altitudinea de 2.074 m, jandarmii montani și salvamontiștii nu i-au găsit pe cei doi tineri, dar nici urme ale acestora. În acea zonă vizibilitatea era foarte redusă, sub trei metri, iar echipa mixtă de salvare a avut de înfruntat un viscol puternic", se arată într-un comunicat al Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara, remis duminică AGERPRES.

Jandarmii montani și salvamontiștii au continuat acțiunea de căutare către zona Slima. În această zonă, în care nu mai era viscol, ci doar zăpadă de peste 80 cm, jandarmii montani și salvamontiștii au descoperit urme care indicau că două persoane au coborât către Cheile Jiețului.

Astfel, s-a luat decizia ca o altă echipă, formată din jandarmi montani și salvamontiști, să coboare spre cabana Mija, din Cheile Jiețului, unde era posibil să se afle cei doi tineri. Un echipaj SMURD s-a deplasat la baza muntelui pentru a acorda primul ajutor, în caz de nevoie.

În jurul orei 22,00, jandarmii montani și salvamontiștii i-au găsit pe cei doi tineri în apropierea râului Jieț.

"Cei doi erau uzi, obosiți și sufereau de frig. (...) Coborâseră de pe Vârful Parângul Mic pe pârtie neamenajată, în afara domeniului schiabil, fără se respecte niciun traseu montan, deși pe timpul coborârii au intersectat un traseu fără să își dea seama", precizează IJJ Hunedoara.

Cei doi frați au fost preluați cu un autovehicul de către jandarmi, iar la Cheile Jiețului au fost evaluați de echipajul SMURD. Deoarece au refuzat să fie transportați la spital, au fost preluați de rudele care au venit întâmpinarea lor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...