Hunedoara: Activitatea minelor Lonea şi Lupeni continuă cu respectarea Deciziei Comisiei Europene

Hunedoara: Activitatea minelor Lonea şi Lupeni continuă cu respectarea Deciziei Comisiei Europene

Activitatea de exploatare a huilei la minele Lonea şi Lupeni continuă, dar fără acordarea ajutorului de închidere pentru cantitatea de cărbune extrasă, situaţie în care se respectă prevederile din Decizia 2010/787/UE a Comisiei Europene, a anunţat marţi conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH).

Cele două mine au beneficiat anul trecut de ajutor de stat şi ar fi trebuit să intre în procedură de închidere, de la 1 ianuarie 2019, cu întreruperea activităţii de exploatare a cărbunelui.

În aceste condiţii, la exploatările miniere Lonea şi Lupeni vor mai fi susţinute din ajutor de stat doar costurile care rezultă din activitatea de închidere şi nu sunt legate de producţia curentă, precizează CEH.

"Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA anunţă că, în ceea ce priveşte activitatea la cele două exploatări miniere Lonea şi Lupeni, aflate în program de închidere conform Deciziei 2010/787/UE, aceasta va continua cu luarea în considerare a respectării prevederilor art. 3 din respectiva Decizie, şi anume, încetarea acordării ajutorului de închidere pentru producţia de cărbune. În considerarea prevederilor art. 4 din aceeaşi Decizie, costurile care rezultă din activitatea de închidere şi care nu sunt legate de producţia curentă şi sunt compatibile cu prevederile Deciziei 2010/787/UE şi cu reglementările interne vor continua să fie susţinute din ajutor de stat", se arată într-o informare de presă transmisă AGERPRES de către CEH.

Conducerea CEH mai arată că în activitatea de la cele două mine de cărbune au apărut premise potrivit cărora este necesară continuarea extragerii rezervelor de huilă pentru evitarea unor riscuri potenţiale în ceea ce priveşte securitatea zăcământului şi implementarea corectă a programului de închidere.

"În acest sens, au fost elaborate studii de către specialiştii INSEMEX Petroşani şi studii preliminare de către Glowny Instytut Gornitctwa Polonia care confirmă necesitatea extragerii rezervelor de cărbune pentru asigurarea zăcământului în scopul implementării corecte a programului de închidere la cele două exploatări miniere Lonea şi Lupeni şi evitării oricăror riscuri potenţiale", se explică în comunicatul CEH.

În acelaşi timp, activitatea de exploatare a cărbunelui la exploatările miniere Livezeni şi Vulcan, parte a CEH, se desfăşoară în condiţii normale. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...