Hunedoara: Cioban de 17 ani atacat de urs la o stână din Retezat

Hunedoara: Cioban de 17 ani atacat de urs la o stână din Retezat

Ciobanul de 17 ani, care a fost atacat în cursul nopții de vineri spre sâmbătă de un urs, la o stână de sub vârful Zlata (2.141 m), în Masivul Retezat, a fost preluat sâmbătă de un elicopter al SMURD Târgu Mureș și transportat la spital, starea de sănătate a victimei fiind una stabilă, potrivit aprecierilor salvamontiștilor.

"Victima era stabilă, a primit îngrijirile medicale necesare și a fost preluată de SMURD pentru a fi transportată la spital. Elicopterul a venit de la SMURD Târgu Mureș", a declarat, pentru AGERPRES, salvamontistul Gabriel Micklos, de la Serviciul Public Județean Salvamont Hunedoara.

Din cele spuse salvamontiștilor de către ciobanii care lucrează la stâna Secări, din Retezat, se pare că tânărul ar fi a ieșit afară, în cursul nopții, să vadă ce se întâmplă cu oile. În momentul în care a îndreptat lanterna spre ursul care se afla la stână, animalul a reacționat și l-a atacat, provocându-i mai multe răni la piciorul drept.

"Este vorba de un ucenic care lucra la stâna de acolo. Probabil că în timpul nopții, când ursul a venit la animale, a ieșit afară. Din spusele ciobanilor, tânărul ar fi pus fasciculul lanternei în ochii ursului, iar acesta s-a speriat și a reacționat, deranjat de lumina puternică", a explicat salvamontistul Gabriel Micklos.

El a arătat că fără sprijinul unui elicopter SMURD acțiunea de salvare a tânărului ar fi durat peste 4 ore, deoarece transportul victimei cu targa specială ar fi fost o operațiune dificilă, din cauza terenului accidentat.

"Trebuie să ai grijă la modul cum treci peste bolovani, să fii atent la rănile și la starea victimei, în general. Toate contribuie la îngreunarea acțiunii", a arătat salvamontistul.

Hunedoara: Cioban de 17 ani atacat de urs la o stână din Retezat

Un cioban în vârstă de 17 ani a fost atacat, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, de un urs care a venit la o stână de sub vârful Zlata (2.141 m), în Masivul Retezat, tânărul suferind mai multe traumatisme la piciorul drept, motiv pentru care salvamontiștii au cerut intervenția unui elicopter SMURD.

"Incidentul a avut loc la stâna Secări, de sub vârful Zlata. Cel mai probabil, ciobanul a încercat să sperie ursul, moment în care a fost atacat. Un coleg al ciobanului a anunțat incidentul în jurul orei 4,30, după ce a reușit să ajungă într-o zonă cu semnal de telefonie mobilă. Colegii de la refugiul Salvamont Zănoaga au ajuns la stână și au acordat primul ajutor victimei, care are gamba dreaptă sfârtecată", a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Salvamontiștii au solicitat intervenția unui elicopter SMURD de la Târgu Mureș pentru ca victima să poată fi dusă în siguranță la un spital și să primească îngrijirile medicale necesare.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bătaie la Antene! / Încăierare în baie la Antena Stars!

2 A fost arestat interlopul care jefuia români în benzinăriile din Austria

3 „Eu încep să cred că Dominic Fritz ăsta este prost. Dar prost rău”

4 Miracol în politică! / Uite pe unul care a renunțat la ciolan pentru principii!

5 STENOGRAME „Tu ești curvă, dacă ai atitudinea asta…Băi! Tu cât de dobitoacă să fii…​” / Interlop către noua șefă…