Hunedoara: Liderii sindicali continuă greva foamei la termocentrala Mintia și sediul CEH

Hunedoara: Liderii sindicali continuă greva foamei la termocentrala Mintia și sediul CEH

Cei 15 lideri sindicali de la termocentrala Mintia și cei opt sindicaliști de la minele din Valea Jiului, printre care și președinții sindicatelor de la Lonea, Livezeni și Preparația Coroiești, continuau, vineri dimineața, greva foamei declanșată în semn de protest față de măsurile luate de administrația Complexului Energetic Hunedoara (CEH) în privința organizării activității pentru personalul indirect productiv.

Protestatarii solicită renunțarea la decizia prin care săptămâna de lucru s-a redus la patru zile pentru personalul auxiliar și TESA, respectarea prevederilor din contractul colectiv de muncă, asigurarea de materiale pentru lucrul în subteran și demiterea conducerii CEH.

Minerii de la Lupeni au refuzat vineri dimineața, pentru a treia zi consecutiv, să intre în subteran, ei protestând în sala de apel a minei, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul general al Sindicatului "Muntele", Ioan Ciubotaru.

Atât minerii, cât și energeticienii așteaptă o decizie referitoare la revendicările formulate din partea ministrului Energiei, Toma Florin Petcu, și Consiliului de Administrație al companiei.

"Am trimis o adresă la administratorul special al CEH prin care arătăm revendicările noastre și am fost informați că acestea vor fi prezentate și discutate cu ministrul Energiei', a menționat președintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva (SLIED), Mircea Crișovan.

Acesta a ținut să precizeze că protestul energeticienilor de la termocentrala Mintia nu va afecta activitatea de producție a energiei electrice și termice, date fiind condițiile meteo dificile cu care se confruntă România.

"La greva foamei participă doar liderii de sindicat și de grupe sindicale. Le-am spus angajaților să pregătească instalațiile de producție a energiei, pentru că se anunță vremuri grele. Dacă este necesar, vor merge în producție și lideri sindicali care se află acum în greva foamei", a spus Crișovan.

Pe de altă parte, conducerea CEH aprecia joi seara, într-un comunicat de presă, că protestul de la Exploatarea Minieră (EM) Lupeni "a periclitat grav" siguranța aprovizionării ritmice cu cărbune a termocentralelor și chiar funcționarea acestora, în contextul în care Dispeceratul Energetic Național poate solicita complexului energetic realizarea serviciilor tehnologice de sistem.

Conform calculelor administrației CEH, Mina Lupeni a pierdut, în primele două zile de proteste, circa 2.000 de tone de cărbune, iar producția va trebui recuperată prin măsuri de organizare pe care va trebui să le stabilească administrația exploatării miniere. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro