Hunedoara: Mina Paroşeni a produs aproape 27 milioane de tone de cărbune, în 51 de ani de activitate

Hunedoara: Mina Paroşeni a produs aproape 27 milioane de tone de cărbune, în 51 de ani de activitate

Aproape două sute de foşti sau actuali salariaţi ai Minei Paroşeni, din Valea Jiului, au marcat vineri scoaterea din subteran a ultimelor cantităţi de cărbune de la această exploatare minieră, înainte de începerea procesului de închidere, în cadrul unei acţiuni ce a fost organizată la sediul unităţii de Sindicatul ''Huila'' de la Societatea Naţională Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ).

Potrivit calculelor efectuate de sindicat, în cei 51 de ani de activitate ai minei, din subteranul exploatării de la Paroşeni a fost extrasă o cantitate de 26.981.394 tone de cărbune.

"Chiar dacă nu reprezintă un motiv de sărbătoare, acest moment din istoria Minei Paroşeni trebuia marcat. Exploatarea de la Paroşeni a fost un etalon pentru mineritul din Valea Jiului, fiind una dintre puţinele cu un grad ridicat de mecanizare. De aceea şi galeriile de mină erau mai înalte pentru ca utilajele să poată avea loc. De asemenea, oamenii care lucrau aici erau bine pregătiţi", a declarat, pentru AGERPRES, liderul Sindicatului "Huila", Laszlo Domokos.

Potrivit acestuia, cei două sute de foşti mineri care au venit vineri la Paroşeni au fost invitaţi la gura puţului de mină, unde a fost pregătit un vagonet încărcat cu cărbune, pe care era scris "Mina Paroşeni - Decembrie 2017", marcându-se astfel un ultim moment din activitatea de extracţie a exploatării de huilă.

Mina Paroşeni a fost deschisă în octombrie 1966, iar vârful de activitate a fost consemnat în anul 1994, când acolo lucrau aproape 2.800 de angajaţi. După 1 ianuarie 2018, la Mina Paroşeni vor mai lucra 241 de oameni ce vor fi angrenaţi în activităţile de închidere, recuperare şi ecologizare a exploatării.

Lucrul în abatajele din subteranul minelor Paroşeni şi Uricani, ambele din cadrul SNIMVJ, s-a oprit definitiv vineri, 22 decembrie, după care cele două exploatări de huilă din Valea Jiului vor intra programul de ecologizare şi închidere stabilit în conformitate cu notificările transmise Comisiei Europene. Activitatea va continua în anii 2018 şi 2019 prin recuperarea şi scoaterea afară a echipamentelor care sunt în subteran şi pot fi valorificate.

De asemenea, în următorii doi ani se vor pune în siguranţă zăcămintele de cărbune, vor fi drenate apele din galerii, astfel încât la finele anului 2019 şi începutul anului 2020 să poată fi oprită staţia principală de ventilatoare şi să se treacă la închiderea rampelor puţurilor şi a legăturilor subteranului cu suprafaţa. Ecologizarea terenurilor de la suprafaţă va începe în anul 2020.

AGERPRES / (AS - autor: Sorin Blada, editor: Nona Jalbă, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”