Hunedoara: Minerii de la Paroşeni şi Uricani continuă protestul până la aprobarea ordonanţei privind veniturile de completare

Hunedoara: Minerii de la Paroşeni şi Uricani continuă protestul până la aprobarea ordonanţei privind veniturile de completare

Minerii de la exploatările Paroşeni şi Uricani au continuat miercuri protestul început în urmă cu 10 zile, ei fiind dispuşi să renunţe doar în situaţia în care Guvernul va aproba actul normativ referitor la veniturile de completare pentru personalul disponibilizat.

"Minerii sunt decişi să continue protestul până când vor vedea negru pe alb că revendicările lor au fost rezolvate printr-un act oficial", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului "Huila", Laszlo Domokos.

Potrivit acestuia, Guvernul a prezentat miercuri, într-o primă lectură, textul ordonanţei referitoare la veniturile de completare de care ar urma să beneficieze minerii care vor fi disponibilizaţi de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului, dar actul normativ va merge pe circuitul de avizare, urmând să fie supus aprobării în şedinţa viitoare.

În paralel, preşedintele Sindicatului "Huila" s-a deplasat miercuri din nou la Bucureşti, pentru a se întâlni cu reprezentanţi ai ministerelor abilitate în elaborarea actului normativ cerut de mineri.

Aproape 100 de mineri de la Paroşeni şi Uricani s-au autoblocat din 28 octombrie în subteranul celor două exploatări de cărbune din Valea Jiului.

Protestatarii solicită un act normativ prin care să li se garanteze acordarea unor venituri de completare şi vechimea în muncă pentru maximum 22 de luni, în cazul celor care îndeplinesc condiţiile de pensionare, sau angajarea la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, pentru cei care nu se pot pensiona încă.

Protestul din adâncurile celor două exploatări miniere a ajuns să fie cel mai lung de acest fel din ultimii 15 ani de minerit în Valea Jiului, potrivit sindicaliştilor.

Cele două exploatări fac parte din Societatea de Închideri Mine Valea Jiului, de unde ar urma să fie disponibilizate circa 280 de persoane, de la începutul anului viitor.

Guvernul a discutat în primă lectură ordonanţa de urgenţă care rezolvă situaţia minerilor care protestează în minele Uricani şi Paroşeni, actul normativ intrând în circuitul de avizare, a anunţat, miercuri, şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

"În şedinţa de guvern au fost discutate două acte normative. În primul rând, o ordonanţă de urgenţă în primă lectură care vizează situaţia minerilor blocaţi în mine la Uricani şi Paroşeni, este un act normativ solicitat de minerii care urmează să fie disponibilizaţi de la Societatea Naţională de Închidere Mine Valea Jiului şi Complexul Energetic Hunedoara şi a cărui amânare nu mai poate fi acceptată. Prin urmare, acest act normativ reglementează situaţia veniturilor complementare pentru persoanele care urmează să fie disponibilizate şi în această privinţă, potrivit programului de disponibilizări, urmează să fie acordate venituri complementare pentru: în 2020 - 350 persoane, în 2021 - 362 de persoane şi programarea lor până în anul 2023", a afirmat Dancă după şedinţa de guvern.

El a spus că impactul bugetar în această privinţă pentru anul următor este de aproximativ 15 milioane de lei şi că actul normativ a fost elaborat de aparatul de lucru de la Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Proiectul de ordonanţă se referă la aplicarea unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare de Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului SA şi Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA în perioada 2019-2024. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria