Hunedoara: Monede dacice și un detector de metale, ridicate în urma perchezițiilor la braconierii arheologici din Munții Orăștiei

Hunedoara: Monede dacice și un detector de metale, ridicate în urma perchezițiilor la braconierii arheologici din Munții Orăștiei

Patru dinari imperiali, patru monede dacice și un detector de metale neînregistrat au fost ridicate de polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Române, în urma perchezițiilor efectuate miercuri la sediile unor societăți comerciale și locuințele unor persoane bănuite de braconaj arheologic în Munții Orăștiei, a informat joi IGPR.

Față de cinci persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Poliției Române.

"Monedele identificate au o valoare patrimonială deosebită, fiind bunuri culturale naționale istorice, fapt confirmat de Muzeul Național de Istorie. În cauză au fost puse în executare 15 mandate de aducere, iar în urma administrării probatoriului, față de 5 persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar", se precizează în comunicatul IGPR.

Un număr de 11 percheziții s-au desfășurat, miercuri, la domiciliile unor persoane bănuite de braconaj arheologic în zona sitului Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, precum și la sediile unor societăți comerciale deținute de către suspecți.

În cauză este implicat și un agent de poliție care ar fi sprijinit persoanele suspecte în desfășurarea activității ilicite, arată IGPR.

Potrivit polițiștilor, din probatoriul administrat până în prezent au rezultat indicii că, în perioada 2013-2015, mai multe persoane din județul Hunedoara ar fi desfășurat activități de braconaj arheologic în zona cetății dacice Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei.

Cei în cauză nu ar fi respectat legislația în domeniu în sensul că ar fi utilizat detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic, fără o autorizare prealabilă.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...