Hunedoara: Primarul din Petroşani solicită Guvernului stoparea închiderii minelor din Valea Jiului

Hunedoara: Primarul din Petroşani solicită Guvernului stoparea închiderii minelor din Valea Jiului

Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi, a solicitat marţi Guvernului să oprească procesul de închidere a minelor Lonea şi Lupeni, menţionând că în actualul context politico-economic este nevoie de utilizarea tuturor resurselor energetice pentru a nu mai depinde de gazele ruseşti.

"Minele din Valea Jiului îşi dovedesc din nou importanţa strategică pe care o au în sistemul energetic naţional, mai ales în această perioadă în care Uniunea Europeană permite inclusiv redeschiderea minelor de cărbune pentru a scăpa de dependenţa de gazele ruse. Green Deal-ul, acordul pentru energie verde la care România este semnatară, poate fi amânat, iar Statul Român are obligaţia de a adopta cele mai rapide şi mai eficiente măsuri pentru a împiedica o criză energetică ce ar avea consecinţe extrem de grave asupra populaţiei", menţionează primarul din Petroşani într-o postare pe pagina sa de Facebook.



El a solicitat Guvernului să facă toate demersurile necesare la Bruxelles, în regim de urgenţă, pentru a stopa procesul de oprire a activităţii extractive la minele Lupeni şi Lonea, aflate pe program de închidere.

Totodată, edilul local a cerut investiţii "imediate" la toate cele patru unităţi miniere din Valea Jiului - Livezeni, Lupeni, Vulcan şi Lonea - pentru a putea creşte productivitatea acestora, în acord cu necesităţile actuale.

Primarul municipiului Petroşani a cerut şi demisia şefului Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) - Comisariatul Judeţean Hunedoara, Dorel Bretean, după ce instituţia a amendat Termocentrala Paroşeni cu 80.000 de lei pentru că nu ar dispune de o instalaţie de monitorizare a mercurului, în condiţiile în care, afirmă edilul local, în urma arderii huilei nu ar rezulta mercur.

"Cer demisia şefului Gărzii de Mediu Hunedoara, Dorel Bretean, cel care a decis în mod arbitrar să sancţioneze Sucursala Electrocentrale Paroşeni cu 80.000 de lei pentru că unitatea nu ar dispune de o instalaţie de monitorizare a mercurului, deşi niciodată la Paroşeni nu a rezultat mercur în urma arderii huilei, iar şeful Gărzii de Mediu ştia că a fost organizată o licitaţie în acest sens, la care nu s-a prezentat nimeni. Să nu uităm că la Termocentrala Paroşeni s-au făcut investiţii substanţiale în ceea ce priveşte protecţia mediului, inclusiv instalaţia de desulfurare care funcţionează la parametrii optimi", susţine Iacob-Ridzi.

Pe de altă parte, GNM Hunedoara a emis un comunicat prin care menţionează că a efectuat, în perioada 1-3 martie, un control la Termocentrala Paroşeni constatându-se că nu sunt respectate condiţiile prevăzute de Autorizaţia Integrată de Mediu (AIM) emisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara, cu privire la monitorizarea emisiilor în aer şi la monitorizarea tehnologică.

Comisarii de mediu au aplicat CEH o sancţiune contravenţională principală şi una complementară, stabilindu-se ca termocentrala să respecte întocmai prevederile din autorizaţia de mediu.

Ulterior, administraţia CEH a prezentat măsurile începute pentru a restabili conformarea Termocentralei Paroşeni la normele de mediu impuse prin autorizaţia integrată de mediu.

Termocentrala Paroşeni este singurul producător de energie electrică din cadrul CEH Hunedoara, după ce Termocentrala Mintia a fost oprită în urmă cu un an. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”