Hunedoara: Protest al fostului administrator al sitului Sarmizegetusa Regia

Fostul administrator al sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, Vladimir Brilinsky, a protestat luni, timp de o oră, în faţa sediului Consiliului Judeţean (CJ) şi al Prefecturii Hunedoara solicitând, în principal, demisia vicepreşedintelui CJ Hunedoara, Sorin Vasilescu, despre care susţine că nu ar fi potrivit să conducă activitatea Serviciului de administrare a monumentelor istorice.

"În primul rând, cer demisia vicepreşedintelui CJ Hunedoara, Sorin Vasilescu, pentru incompetenţă profesională în ceea ce priveşte actul de coordonare a Serviciului de administrare a monumentelor istorice şi pentru incoerenţa politică de a aduce cetăţile dacice sub aceeaşi umbrelă (a CJ Hunedoara, n.r.). (...) Este un cumul de nemulţumiri şi de lucruri pe care eu le găsesc nocive pentru viitorul Sarmizegetusei", a declarat Vladimir Brilinsky.

Fostul administrator al cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia s-a arătat nemulţumit şi de activitatea deputatului social-democrat Laurenţiu Nistor, despre care spune că ar fi greşit informat în ceea ce priveşte realitatea de la Sarmizegetusa Regia. Brilinsky susţine că din acest motiv ar fi fost învinovăţit pe nedrept că ar fi ridicat o construcţie ilegală în zona cetăţii dacice.

O altă nemulţumire a fostului administrator al sitului Sarmizegetusa Regia se referă la ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, apreciind că aceasta, în calitate de deputat al judeţului Hunedoara, nu s-ar fi implicat în salvarea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, deşi este membră a Comisiei parlamentare UNESCO.

"Este al cincilea an în care strig, în gura mare, că turnul locuinţă de la cetatea Costeşti trebuie protejat pentru că altfel el se va distruge. (...) Am încercat protejarea lui acum patru ani, dar de atunci nimeni nu ia atitudine. Acest lucru este de neadmis", a arătat Brilinsky.

În replică, vicepreşedintele CJ Hunedoara, Sorin Vasilescu, a declarat că nu are niciun motiv să demisioneze din funcţie, menţionând că, după aproape 30 ani, actuala conducere administrativă a judeţului ar fi singura care s-a implicat în rezolvarea unor probleme de infrastructură la Sarmizegetusa Regia.

Potrivit acestuia, după anul 2017 la cetatea dacică s-au realizat primele investiţii necesare pentru protejarea monumentului UNESCO, începând cu legalizarea activităţii de pază şi până la întocmirea unei documentaţii complete prin care, în viitor, CJ Hunedoara va putea accesa fonduri nerambursabile pentru reabilitarea şi conservarea Sarmizegetusa Regia. AGERPRES/(A, AS - autor: Sorin Blada, editor: Diana Dumitru, editor online: Simona Aruştei)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Masturbatoarea PSD cheamă bucureștenii în stradă împotriva „dictaturii sanitare”! Șeful ei, Ciolacu, fol…

2 Demisie de ultima oră din PSD! / Prăbușirea în sondaje se accelerează! PSD ar pierde 1,5 procente lunar!

3 VIDEO Priviți și citiți! Acestea sunt măștile cu șpaga de la UNIFARM! Scandalul duce sus de tot! Pitcovici i-a…

4 Judecătoarea Elena Burlan Pușcaș, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru o mită de 50…

5 Numărul cazurilor noi de coronavirus se menține uriaș / 592 de cazuri de infectare cu Covid după 14.680 de teste…