Hunedoara: Protest al minerilor de la exploatările de huilă Livezeni şi Lupeni

Hunedoara: Protest al minerilor de la exploatările de huilă Livezeni şi Lupeni

Minerii de la exploatările de cărbune Livezeni şi Lupeni, din Valea Jiului, au protestat, miercuri dimineaţa, nemulţumiţi de întârzierea salariilor şi de situaţia economică în care se află Complexul Energetic Hunedoara (CEH), societatea fiind în insolvenţă.

Angajaţii din schimbul 4 nu au intrat în subteran, iar cei din schimbul 1 au început lucrul cu întârziere, la faţa locului deplasându-se, în cursul dimineţii, prefectul judeţului Hunedoara, Călin Marian.

Acesta a menţionat că drepturile băneşti ale minerilor vor fi achitate până pe 26 februarie din fonduri ale Ministerului Muncii, iar în următoarele trei luni de zile se vor face demersurile necesare pentru separarea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) în două structuri: Complexul Energetic Valea Jiului şi Termocentrala Mintia.

"Încercăm ca în această perioadă să facem darea în plată şi să încercăm să separăm Complexul Energetic Valea Jiului de termocentrala Mintia. O să avem şi o discuţie la Ministerul Energiei, marţi, împreună cu sindicatele, Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean. Să facem un plan cert pentru următoarea perioadă, ca să nu mai existe disfuncţionalităţi", a arătat prefectul judeţului Hunedoara.

Salariile minerilor din Valea Jiului ar fi trebuit achitate în data de 15 a lunii, însă acestea au fost întârziate din cauză că societatea a rămas fără jumătate din fondurile necesare pentru plata acestora.

Potrivit administratorului special Cristian Roşu, de la 1 ianuarie 2021, CEH nu mai beneficiază de sumele de bani provenite din serviciile de sistem şi de ajutorul de stat pentru Mina Lonea.

"Am pierdut serviciile de sistem de la data de 31 decembrie. Ele asigurau o bună parte din fondurile pe care le primeam, undeva la 5 milioane de lei pe lună, în condiţiile în care fondul de salarii este de 12 milioane de lei. Ajutorul pentru închiderea minei Lonea era 2 milioane lei. Am pierdut, dintr-o dată, 7 milioane de lei, din 12 milioane de lei", a declarat Roşu.

CEH este format din minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, alături de termocentralele Paroşeni şi Mintia, numărând aproximativ 4.000 de angajaţi.

Conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara şi-a arătat intenţia de a prelua în administrare Termocentrala Mintia, prin separarea acesteia de CEH şi formarea Complexului Energetic Valea Jiului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”