Hunedoara: Protestul de la Termocentrala Mintia s-a încheiat; Corpul de control al ministrului Economiei, aşteptat la CEH

Hunedoara: Protestul de la Termocentrala Mintia s-a încheiat; Corpul de control al ministrului Economiei, aşteptat la CEH

Protestul spontan declanşat luni dimineaţa de aproximativ 200 de angajaţi ai Termocentralei Mintia s-a încheiat în urma negocierilor purtate între administraţia Complexului Energetic Hunedoara şi reprezentanţii sindicatelor, iar activitatea a fost reluată în condiţii de normalitate.

Potrivit liderului Sindicatului "Solidaritatea Hunedoara", Cristian Iştoc, sindicaliştii aşteaptă, în această săptămână, un răspuns de la guvern în ceea ce priveşte implicarea acestuia în găsirea de soluţii pentru continuarea activităţii Termocentralei Mintia.

"Dacă nu primim niciun răspuns până lunea viitoare, atunci vom opri activitatea", a spus liderul sindical.

Pe de altă parte, Sindicatul "Muntele", reprezentativ în cadrul CEH, a anunţat luni că ministrul Economiei, Virgil Popescu, va trimite Corpul de control la sediul Complexului pentru a verifica motivele din cauza cărora avansurile la salariile pe luna decembrie au fost plătite doar pentru o parte dintre angajaţi.

Sindicaliştii menţionează că un protocol semnat între administraţia CEH şi Sindicatul "Muntele" stabilea ca drepturile băneşti să fie achitate către toţi angajaţii pe data de 3 ianuarie şi nu diferenţiat, pe 3 şi 7 ianuarie, cum s-a întâmplat.

"Această acţiune (vizita corpului de control, n.r.) are ca scop investigarea cauzelor care au adus CEH în ipostaza de a nu putea plăti toţi angajaţii la data stabilită prin protocol", se menţionează într-un comunicat al Sindicatului "Muntele", remis luni AGERPRES.

Referindu-se la verificările Corpului de control al ministrului Economiei, preşedintele Sindicatului "Solidaritatea Hunedoara" şi-a exprimat speranţa că acestea vor avea o finalitate practică în mai multe direcţii cum ar fi lipsa unui stoc de cărbune la Termocentrala Mintia sau separarea CEH în două entităţi.

"Orice control asupra activităţii CEH este binevenit, dar sperăm să aibă şi o finalitate practică. Am fi bucuroşi să aflăm de ce nu s-a constituit stocul de cărbune pentru iarnă, când vor fi aplicate prevederile Legii 222/2019 privind separarea activităţii CEH sau de ce nu s-a dorit plata sumei de 6.000 de lei pentru testele efectuate de ICEMENERG la cărbunele din Indonezia, sărac în sulf (care ar permite funcţionarea termocentralei fără alte investiţii în instalaţiile de desulfurare, n.r.)", a menţionat Iştoc.

Circa 200 de salariaţi din tura de noapte şi din schimbul de dimineaţă de la Termocentrala Mintia au protestat luni din cauză că nu şi-au primit salariile la timp . AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, „dihăniile” HIMARS au început să „lucreze” asupra armatei ruse!

2 VIDEO Un soldat rus, lovit de o grenadă în timp ce îşi făcea nevoile

3 Serviciu secret / Putin nu mai are viață lungă

4 FOTO Rămas fără comandanți, Vladimir Putin a trimis pe frontul din Ucraina un general obez aflat la pensie / Ce se știe despre generalul Pavel

5 VIDEO O filmare cu coloana oficială a lui Putin „alergând” spre Kremlin a stârnit controverse în Rusia