Hunedoara: Salvatorii plecați să-i caute pe alpiniștii rătăciți în Retezat, nevoiți să se retragă din cauza viscolului

Hunedoara: Salvatorii plecați să-i caute pe alpiniștii rătăciți în Retezat, nevoiți să se retragă din cauza viscolului

Operațiunile de căutare a celor doi alpiniști din Craiova, care au plecat sâmbătă spre un traseu de cățărare din Masivul Retezat, s-au oprit temporar din cauza viscolului puternic, a ninsorii și a ceței dense, urmând ca acțiunea să fie reluată imediat ce vântul scade în intensitate, a declarat duminică, pentru AGERPRES, șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Potrivit acestuia, cei șapte salvamontiști care au plecat spre zona "Pereții Bucurei", aflată în apropierea vârfului Bucura (2.433m), au reușit să ajungă până la baza traseelor de cățărare, dar nu i-au văzut pe alpiniști.

"În zonă, vântul suflă cu aproape 100 km/oră, ninge foarte tare, iar ceața este extrem de densă. Din acest motiv, echipa de salvare a fost nevoită să se retragă la Refugiul Gențiana, până când vremea se va mai potoli. Apoi vom relua căutările, inclusiv spre Refugiul Bucura, unde sperăm să fi ajuns cei doi alpiniști", a arătat Bodean.

Alpiniștii din Craiova fac parte dintr-un grup mai mare care a venit la Refugiul Gențiana, din Retezat, la acest sfârșit de săptămână. Cei doi au plecat sâmbătă spre zona ''Pereții Bucurei'', cu intenția de a se cățăra pe unul dintre traseele omologate. Deoarece nu s-au mai întors la refugiu, colegii lor au încercat să-i găsească sâmbătă seara și au plecat spre zona de cățărare, dar au fost nevoiți să renunțe din cauza viscolului și întunericului.

Salvamontiștii au plecat duminică, la prima oră, pentru a-i căuta pe alpiniști și iau în calcul mai multe variante. Ei speră că alpiniștii au reușit să-și construiască un bivuac sub o stâncă mai mare sau au reușit să se retragă la Refugiul Bucura, pentru a se adăposti.

"Va fi dificil de traversat șaua către Refugiul Bucura pentru că a nins proaspăt și este pericol mare de avalanșă", a explicat șeful Salvamont Hunedoara.

Județul Hunedoara se află sub atenționare cod galben de vânt puternic și precipitații abundente până duminică seara.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

2 Horoscop joi, 30 mai. Racii sunt prea curioşi, iar fecioarele nu se pot concentra

3 N-o să vă vină să credeți, dar acest articol a fost publicat în revista SRI...

4 VIDEO Surpriză de proporții, drona care ar fi lovit radarul din Rusia ar fi de fabricație portugheză

5 O lege mai mult decât interesantă promulgată de președintele Iohannis...