Hunedoara: Sindicatul de la termocentrala Mintia atenţionează asupra pericolului opririi instalaţiilor în următoarea perioadă

Hunedoara: Sindicatul de la termocentrala Mintia atenţionează asupra pericolului opririi instalaţiilor în următoarea perioadă

Sindicatul Solidaritatea Hunedoara de la termocentrala Mintia a atras atenţia, miercuri, asupra pericolului de oprire a instalaţiilor din cauză că pe stocuri se află doar un cărbune de o calitate foarte slabă, iar aprovizionarea cu huilă din Valea Jiului nu va mai fi posibilă în perioada 23-29 aprilie, deoarece trenurile nu vor putea circula pe un tronson de cale ferată pe care vor fi efectuate lucrări de modernizare.

"Sindicatul Solidaritatea Hunedoara aduce la cunoştinţa opiniei publice şi a locuitorilor municipiului Deva existenţa riscului de oprire a termocentralei Mintia în perioada următoare din cauza lipsei stocurilor de cărbune şi a întreruperii circulaţiei trenurilor pe calea ferată în intervalul 23-29 aprilie, pentru efectuarea unor lucrări programate", a declarat preşedintele sindicatului, Cristian Iştoc.

Potrivit acestuia, în depozitele termocentralei se află 10.000 de tone de lignit cu o putere calorifică redusă, iar acest cărbune nu ar putea fi folosit fără un amestec cu gaz metan sau cu huilă de calitate.

"Este un cărbune cu un conţinut mare de sulf, umed şi cu mult steril. Poate arde doar în amestec cu un cărbune cu o putere calorifică mai mare sau cu adaos de gaz metan. Folosirea acestui cărbune creşte costurile de producţie, în condiţiile în care preţul de vânzare al unui MWh este mic, în medie 100 de lei, din cauză că nu există cerere pe piaţă", a arătat Iştoc.

Liderul sindical a menţionat că lignitul din stocul termocentralei are o concentraţie de sulf de 2.500 de ori mai mare decât cărbunele indonezian pentru care, în noiembrie anul trecut, s-au făcut teste de ardere la Mintia şi care ar permite ca uzina să se încadreze în normele de mediu.

În opinia sindicaliştilor, la termocentrala Mintia "trebuie realizat un stoc tampon", care să poată fi utilizat la nevoie în perioada rece, în cazul secetei prelungite sau atunci când apar blocaje pe calea ferată.

Situaţia cu care se confruntă termocentrala Mintia a fost adusă la cunoştinţa Ministerului Economiei, Primăriei Deva, Prefecturii şi Consiliului Judeţean Hunedoara, a menţionat liderul sindical. AGERPRES / (AS - autor: Sorin Blada, editor: Diana Dumitru, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…