Hunedoara: Sindicatul Solidaritatea se adresează premierului Cîţu în problema opririi Termocentralei Mintia

Hunedoara: Sindicatul Solidaritatea se adresează premierului Cîţu în problema opririi Termocentralei Mintia

Sindicatul Solidaritatea Hunedoara, de la Termocentrala Mintia, s-a adresat marţi premierului Florin Cîţu şi mai multor instituţii ale statului, între care şi Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, solicitând pornirea "de urgenţă" a termocentralei şi atrăgând atenţia asupra mai multor riscuri care derivă din oprirea producţiei acesteia.

Potrivit liderului sindical Cristian Iştoc, oprirea termocentralei are efecte directe asupra cetăţenilor municipiului Deva, care au fost lăsaţi fără căldură şi apă caldă de aproape cinci zile, concomitent cu riscul de distrugere a instalaţiilor energetice din cauza îngheţului.

Sindicatul arată că şcolile nu-şi mai pot desfăşura cursurile deoarece nu au cum să asigure agentul termic în sălile de clasă iar elevii sunt nevoiţi să facă orele online, unii dintre ei în frig, pentru că nici acasă nu au căldură.

Din punct de vedere tehnic, sindicatul atrage atenţia asupra faptului că instalaţiile de producere a energiei electrice şi termice de la Termocentrala Mintia, cu o putere instalată de 1.075 MW, pot îngheţa dacă nu se repornesc rapid, consecinţele fiind "iremediabile asupra integrităţii acestora".

"Există pericolul real de a pune în pericol instalaţiile de răcire cu hidrogen a Generatoarelor electrice de 210 MW, odată cu îngheţarea buteliilor cu CO2, care deservesc rampa de H2. Consecinţele unui incident la instalaţia de H2 echivalează cu un dezastru nuclear", susţine conducerea Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

De asemenea, afirmă liderul sindical, este pusă în pericol starea de sănătate a salariaţilor, indiferent de companiile unde activează, deoarece nu au asigurate condiţii normale de lucru, apă caldă şi căldură în ateliere sau clădiri şi la grupurile sanitare.

Termocentrala Mintia a fost oprită joi, 4 martie, pentru a patra oară în ultimele şase luni, după ce stocul de cărbune din depozit s-a epuizat. Circa 4.000 de apartamente din Deva sunt afectate de lipsa agentului termic furnizat de termocentrală iar cursurile elevilor se desfăşoară online pentru că în sălile de clasă este frig. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante