Hunedoara: Ultima zi de producţie la minele Paroşeni şi Uricani, înainte de închiderea definitivă

Hunedoara: Ultima zi de producţie la minele Paroşeni şi Uricani, înainte de închiderea definitivă

Activitatea de extracţie a cărbunelui din subteranul minelor Paroşeni şi Uricani se va opri definitiv vineri, 22 decembrie, după care cele două exploatări de huilă din Valea Jiului vor intra programul de ecologizare şi închidere stabilit în conformitate cu notificările transmise Comisiei Europene.

"Ultima zi de producţie la front va fi vineri, după care sâmbătă vom aduce afară din subteran ultimele cantităţi de cărbune extrase din cele două mine. Pe 28 decembrie, tot ceea ce avem în silozuri va fi încărcat şi livrat termocentralelor de la Complexul Energetic Hunedoara", a declarat joi, pentru AGERPRES, directorul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), Petru Dragoescu.

El a explicat că planul de închidere ce a fost transmis Comisiei Europene prevede că ultima livrare de cărbune către beneficiarii celor două mine trebuie să se realizeze până la 31 decembrie 2017, după care acest lucru nu va mai fi posibil.

"După data de 1 ianuarie 2018 nu vom mai putea livra niciun gram de cărbune, indiferent de beneficiar. Nu facem un moment festiv din toată treaba aceasta, pentru că nu este o mândrie să închizi o mină. Ne facem doar datoria", a arătat directorul SNIMVJ.

Potrivit acestuia, activitatea la minele Paroşeni şi Uricani va continua în anii 2018 şi 2019 prin recuperarea şi scoaterea afară a echipamentelor care sunt în subteran şi pot fi valorificate.

De asemenea, în următorii doi ani se vor pune în siguranţă zăcămintele de cărbune, vor fi drenate apele din galerii, astfel încât la finele anului 2019 şi începutul anului 2020 să poată fi oprită staţia principală de ventilatoare şi să se treacă la închiderea rampelor puţurilor şi a legăturilor subteranului cu suprafaţa.

Ecologizarea terenurilor de la suprafaţă va începe în anul 2020.

În prezent, la cele două exploatări miniere lucrează 554 de angajaţi, dintre care 400 în subteran. De la 1 ianuarie 2018, vor mai rămâne 496 de angajaţi care vor fi angrenaţi în operaţiunile de închidere şi ecologizare.

Prima galerie de mină la Uricani a fost deschisă în anul 1947, când aici a început exploatarea huilei cocsificabile. Mina Paroşeni a fost deschisă în octombrie 1966. AGERPRES / (AS - autor: Sorin Blada, editor: Elena Stanciu, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”