Huşanu (Sanitas): După ce ne-a numit eroi, Guvernul ne-a întors spatele şi ne-a îngheţat salariile

Huşanu (Sanitas): După ce ne-a numit eroi, Guvernul ne-a întors spatele şi ne-a îngheţat salariile

Câteva zeci de sindicalişti ai Federaţiei Sanitas au participat, marţi, la un miting organizat în faţa sediului Guvernului, solicitând majorarea salariilor personalului din sănătate şi asistenţă socială, conform Legii salarizării.

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO


Sindicaliştii care au participat la acţiunea de protest au scandat "Hoţii!" şi "Ne-aţi minţit!" şi au afişat pancarte cu mesajele "Staţi puţin şi nu lucraţi, avem banii îngheţaţi" "Promisiunile nu plătesc facturile" sau "Şi eroii au de plătit facturi".

În timpul manifestaţiei, preşedintele Federaţiei Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, a declarat, pentru AGERPRES, că principala nemulţumire a sindicaliştilor este decizia Guvernului de îngheţare a salariilor în anul curent la nivelul salariului din decembrie 2020.

Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO


"Înainte de Revelion, am aflat cu stupoare că şi în sistemul de sănătate au fost blocate salariile, mă refer la salariile prevăzute în Legea Salarizării. De la 1 ianuarie trebuiau să crească cu 25% din diferenţa prevăzută de lege pentru anul 2022, iar cei din sistemul de sănătate care nu au beneficiat în trecut de această mărire s-au trezit cu salariile îngheţate. Or, şi noi avem rate la bănci, familii şi aşa mai departe. În momentul în care te lupţi cu această pandemie şi vezi că exact cu câteva zile înainte de 1 ianuarie apare o astfel de măsură, cu siguranţă eşti dezamăgit şi dorinţa este de a te revolta cumva", a spus Huşanu.

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO


Liderul sindical a apreciat că fostul Executiv, din care făcea parte şi actualul prim-ministru, i-a minţit în faţă pe salariaţii din sănătate şi din asistenţă socială atunci când le-a promis, la finalul anului trecut, că salariile lor vor fi majorate după 1 ianuarie 2021.

"Am vorbit cu colegii noştri să nu se îndrepte împotriva angajatorilor, împotriva pacienţilor, pentru că vinovat este Guvernul. Astfel, am ajuns astăzi să pichetăm Prefecturile din fiecare judeţ şi sediul Guvernului României, pentru că Guvernul este singurul vinovat de această situaţie. Din păcate, până la această oră, nu ne-a chemat nimeni la negocieri. Sperăm să o facă acum, cu toate că acum 2-3 luni Guvernul de atunci, din care făcea parte şi domnul Cîţu, ca ministru de Finanţe, şi doamna Turcan, ne promisese o mărire de salariu pentru cei din sănătate de la 1 ianuarie. Se pare că s-au răzgândit sau că ne-au minţit pe faţă şi această mărire nu s-a produs. Este inuman, pentru că o infirmieră intră într-un salon Covid şi tratează, dă cu mopul, îngrijeşte cumva pacientul Covid, un muncitor intră în saloanele Covid, cei de la TESA, de la partea economică fac achiziţii probabil de miliarde de lei, cei de la RUNOS (compartimentul de resurse umane, normare, organizare, salarizare - n. r.) fac zeci de contracte pe perioadă determinată, deci un volum foarte mare de lucru. Nu ne poate compara cu alţi bugetari. Credeam că pentru Guvern suntem oarecum speciali, eram denumiţi eroi, dar se pare că eroilor li s-a întors spatele de către Guvern", a afirmat Viorel Huşanu.

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO


El a subliniat că salariaţii din Federaţia Sanitas solicită doar respectarea legislaţiei salarizării şi nu cer măriri de salarii.

"Solicităm ca Guvernul să ne trateze separat. Adică, dacă au o problemă cu alţii care nu muncesc, care stau acasă în telemuncă şi aşa mai departe, să găsească soluţii pentru ei. Dacă am văzut că pentru bănci s-au găsit soluţii şi au fost scutite anumite bănci de anumite sume foarte mari, cred că acele sume ar fi fost de ajuns ca să recompenseze lucrătorii din sănătate. Noi nu voiam ceva în plus decât ceea ce prevede legea, adică acea mărire de 25% din diferenţa până în 2022. Asta este principala noastră revendicare şi de asta suntem astăzi în stradă", a susţinut Huşanu.

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO


În cursul mitingului, liderii Federaţiei Sanitas nu au fost invitaţi de reprezentanţii Guvernului la discuţii. AGERPRES/(A - autor: George Coman, editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea)

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...