Iaht de 81 de milioane de dolari abandonat în Caraibe. Cui aparține ambarcațiunea

Iaht de 81 de milioane de dolari abandonat în Caraibe. Cui aparține ambarcațiunea

Guvernul din Antigua și Barbuda vrea să scoată din portul său un super-iaht abandonat în valoare de 81 de milioane de dolari. Într-o notificare din 21 martie, guvernul națiunii din Carainbe a declarat nava „abandonată” și a anunțat că intenționează să o vândă, dacă nu este ridicată din port, pentru a compensa cheltuielile cu alimentele și combustibilul.

Iahtul Alfa Nero FOTO Profimedia

Gaston Browne, prim-ministrul din Antigua și Barbuda, a declarat la 20 martie că guvernul său a primit oferte de peste 50 de milioane de dolari pentru iahtul ce depășește 80 de metri lungime, potrivit presei locale. Iahtul, numit „Alfa Nero”, are o sală de sport, un salon de coafură și o piscină, notează Business Insider .

Trezoreria Statelor Unite a declarat anterior că super-iahtul ar aparține oligarhului rus Andrey Guryev, despre care departamentul a spus că este un „apropiat” al președintelui Vladimir Putin. Guryev - care este fondatorul companiei de îngrășăminte PhosAgro și are o avere netă de 10,1 miliarde de dolari - a fost sancționat de SUA, Marea Britanie și UE pentru legăturile sale cu Kremlinul, după declanșarea războiului din Ucraina.

Marți, un purtătorul de cuvânt al lui Guryev a declarat pentru Bloomberg că nava nu aparține magnatului.

„După cum am informat autoritățile din Antiguan, domnul Guryev nu deține și nici nu controlează Alfa Nero și pur și simplu a folosit nava din când în când sub formă de împrumut”, a declarat acesta, potrivit Bloomberg.

În condițiile în care vasul de lux a acumulat o factură mare, autoritățile din Antigua și Barbuda intenționează în continuare să îl vândă dacă nimeni nu îl revendică până la data de 31 martie.

Autoritățile intenționează să folosească veniturile obținute din vânzarea iahtului pentru a achita o datorie de 500.000 de dolari pe care acesta o are față de Antigua Yacht Club Marina pentru combustibil, potrivit Daily Observer. Restul urmează să fie folosit pentru dezvoltarea Antigua și Barbuda.

Browne a declarat într-o postare pe Facebook din 16 martie că nava nu mai avea bani nici pentru a-și hrăni echipajul. Aceasta se află în națiunea caraibiană de mai bine de 18 luni, a spus el.

Iahtul reprezintă, de asemenea, un risc pentru portul din Antigua, a declarat Browne pentru Daily Observer.

„Orice ar putea merge prost. Poate că unele dintre uși s-ar putea deschide și ar putea începe să ia apă și să se scufunde”, a spus Browne. El a adăugat că „Alfa Nero” ar putea fi, de asemenea, neasigurat și acest lucru ar putea cauza probleme pentru port.

„Vorbim despre active de miliarde de dolari în acel port. Și vă puteți imagina ce se va întâmpla dacă acel vas va lua foc”, a spus Browne, potrivit Daily Observer.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...