Iar devenim POLIGONUL MARILOR PUTERI?

Iar devenim POLIGONUL MARILOR PUTERI?

În ultima vreme tensiunile dintre SUA și Rusia s-au acutizat. Deși încolțită economic și izolată în confruntările din estul Ucrainei, Rusia lui Putin nu pare că vrea să se predea politicii SUA de extindere prin NATO în centrul și estul Europei. Escaladarea înarmării nu aduce liniște popoarelor central și est-europene. Aflăm dintr-o data că scutul de la Deveselu nu a fost ridicat împotriva rachetelor Iranului, lucru pe care românii nu l-au crezut niciodată, ci împotriva Rusiei lui Putin.

Polonia a devenit foarte belicoasă în ultima vreme sperând să rupă o halcă din Ucraina de vest în urma conflictului ruso-american. Cursa înarmărilor dintre Rusia și SUA îmi aduce aminte de prima jumătate a anului 1914, înaintea primului război mondial. Toată lumea se înarmează la frontiere și toată lumea face declarații belicoase așteptând un Gavrilo Princip să tragă glonțul fatal la Sarajevo și să înceapă măcelul mondial.

Deși presa mainstream plătită de fundații și organizații americane, iar mai nou aflu și de ziariști români plătiți direct de armata americană, exaltă politica de înarmare de către Pentagon a Europei centrale și de est. Știu din istorie că înarmarea și atitudinea belicoasă aduce războiul, deocamdată e adevărat doar cel psihologic și logistic care produce comenzi și bani celor interesați. Statele Unite intenţionează să sporească, în mod substanţial, desfăşurarea de armament greu, vehicule blindate şi alte echipamente militare pentru ţările NATO din Europa Centrală şi de Est, mişcare care are ca scop descurajarea unor potenţiale agresiuni viitoare ale Rusiei în regiune.

Potrivit The New York Times care citează surse oficiale, Casa Albă se pregăteşte să aloce în acest scop un buget 3,4 miliarde de dolari în 2017, sumă de patru ori mai mare decât cea alocată în momentul de faţă (789 milioane de dolari). Echipamentele militare şi armele vor fi folosite de trupele americane şi forţele NATO, asigurând astfel aliaţilor blindajul necesar în regiune. Din cei peste trei miliarde de dolari alocați de SUA înarmării, cât o să ajungă la jurnaliștii propagandiști sau la maeștrii manipulărilor Europei centrale și de est în favoarea unui conflict militar?

Apar și scenarii halucinante bine stipendiate. Alianţa Nord-Atlantică nu ar fi capabilă să apere estul Europei în cazul unei ofensive a Rusiei. Cele mai expuse în faţa unui astfel de scenariu ar fi Letonia şi Estonia, două foste republici sovietice membre NATO din martie 2014, care ar fi ocupate în maximum 60 de ore, avertizează RAND Corporation, un important institut de studii strategice cu sediul în California.O simulare făcută de experţi din cadrul RAND Corporation arată că Rusia ar ocupa capitalele Estoniei (Tallinn) şi Letoniei (Riga) într-un interval cuprins între 36 şi 60 de ore, chiar şi în condiţiile în care NATO ar avea la dispoziţie o săptămână pentru a se mobiliza în faţa ofensivei. Concluzia a fost trasă pe baza unor „jocuri de război“ desfăşurate între vara anului 2014 şi primăvara anului 2015 cu participarea unor specialişti militari şi civili.

Nici rușii nu stau cu mâinile în sân și răspund belicos provocărilor. Andrey Kelin, seful departamentului de Cooperare Europeana din Ministerul de Externe al Rusiei, a declarat ca, desi Moscova nu poate tine pasul cu finanțarea anunțată de Washington, se vor găsi măsuri de a reface echilibrul strategic in zona, anunta Russia Today. “Masuri simetrice din partea noastra sunt improbabile, daca este sa tinem cont de suma pe care americanii o aloca în acest scop. Anul viitor vor investi de patru ori mai mult decat acum. Vom lua masuri compensatorii pentru a mentine un echilibru normal din punct de vedere militar-strategic”, a declarat Kelin pentru agentia RIA Novosti.

Mai aflăm că România și alte state NATO sunt ținte nucleare pentru Rusia. Oficialii ruși au respins acuzațiile. “În ultimii trei ani, Rusia a efectuat cel puţin 18 exerciţii militare inopinate, la unele participând peste 100.000 de militari”, conform unei versiuni confidenţiale a raportului anual al NATO, prezentat săptămâna trecută de secretarul general al instituţiei, Jens Stoltenberg, scrie The Telegraph. Viitorul este sumbru, cursa înarmărilor și tensiunile militare bilaterale asezonate cu declarații belicoase duc întotdeauna la război. Să îi credem pe aliații noștri americani că în caz de un atac al Rusiei marea alianță NATO va sari să ne apere.

Eu mă întreb firesc: la atacul zecilor de mii de tancuri, rachete, lansatoare de mine, escadrile de avioane, ce mai rămâne din România? O imagine selenară din Siria, zilelor noastre, din Homs, Alep sau Raqa? Războiul nu se va duce pe teritoriul american, nici în Europa de vest, ci în fostele țări comuniste mult încercate de conflagrații locale sau mondiale. Așa că eu nu mă bucur că vin peste noi divizii întregi americane ca să ne apere!!!

În caz de război România va deveni un poligon militar, adică praf și pulbere. Prefer să continuăm tradiția politică externă de bună vecinătate de la Ferdiand I, la Titulescu și Ceaușescu, decât să devenim provocatorii de serviciu în slujba unor interese militare pecuniare și logistice ale unor mari puteri, care fac din noi un poligon militar de încercare. În istorie războiul nu ne-a adus nimic bun, iar aliații ne-au trădat întotdeauna când ne-a fost lumea mai dragă.  Ionuț Țene


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”