Iarna a lovit cu furie. Unde se află cel mai gros strat de zăpadă din România

Iarna a lovit cu furie. Unde se află cel mai gros strat de zăpadă din România

Iarnă autentică în România. Cel mai gros strat de zăpadă măsurat vineri, la ora 14.00, era de 140 cm, la stația meteo de la Omu, iar la Bâlea Lac erau 128 cm. La cele mai multe stații meteo grosimea este de sub 5 cm, anunță meteorologii.

Stația meteo de la Vf.Omu FOTO Adevărul

Conform hotnews.ro, la câteva stații montane înalte stratul de zăpadă este consistent: Țarcu (71 cm), Călimani (67 cm) și Iezer (33 cm). De asemenea, erau 42 cm la Sinaia cota 1500, 28 cm la Păltiniș, 20 cm la Câmpina, 18 cm la Dedulești (Argeș), 14 cm la Petroșani și 13 cm la Predeal. La Băile Herculane și la Miercurea Ciuc erau 8 cm, iar la Întorsura Buzăului erau 10 cm.

În urma măsurătorilor la cele trei stații meteo din București, cel mai mare strat era la Băneasa (7 cm). Datele arătau 5 cm la Ploiești, 4 cm la Piatra Neamț, 3 cm la Târgu Mureș și Arad și 2 cm la Cluj. În Dobrogea și într-o bună parte a Moldovei nu s-a format strat de zăpadă. La ora 14.00, t emperaturile erau cuprinse între minus 9 grade Celsius la Omu și 9 grade Celsius la Mangalia.

Va ninge viscolit și în București

De vineri seara începe să ningă puternic și să viscolească în Capitală, potrivit prognozei speciale. Și la munte vremea se înrăutățește, iar în sudul țării se va așterne primul strat de zăpadă.

Episodul de iarnă va ţine până în prima parte a zilei de duminică, iar până atunci stratul de nea va ajunge pe alocuri, la câmpie, în sudul ţării, la 20-25 cm. Mult mai gros va fi însă la deal şi la munte, 50 de cm, dar vântul intens îi va descuraja pe cei care ar vrea să petreacă un weekend alb în staţiunile montane. Tot acolo şi riscul de avalanşă va fi ridicat.

La munte se anunţă ninsori abundente în Carpaţii Meridionali şi în Orientali, iar vântul va bate cu putere. Vor fi rafale de peste 70 Km/h şi asta înseamnă viscol şi vizibilitate scăzută.

În mai mult de jumătate de țară ploaia, ninsoarea și vântul puternic vor fi prezente până duminică dimineața. Specialiștii Agenției Naționale de Meteorologie a prelungit Codul galben în 22 de județe. În cinci județe va rămâne în vigoare Codul portocaliu de ninsori și viscol.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani