Iarna se dezlănțuie: când începe urgia. Zonele cele mai afectate de furtuna Pia, cât ține vremea rea

Iarna se dezlănțuie: când începe urgia. Zonele cele mai afectate de furtuna Pia, cât ține vremea rea

Iarna se dezlănțuie în România . Un episod de vreme severă lovește țara noastră. Meteorologii vin însă și cu vești bune. De Crăciun, vremea se schimbă radical, iar în unele regiuni temperaturile maxime vor urca până la 17-18 grade Celsius.

Viscol puternic la munte FOTO Shutterstock

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) a anunțat la Antena 3 cât vom îndura vremea de iarnă: cu precipitații, vânt și viscol puternic la munte, adusă în România de furtuna Pia care a lovit Europa.

Începând de mâine, ora 12:00 până duminică dimineața, deja vorbim de un cod galben generalizat la nivelul întregii țări și de un cod portocaliu, de mâine după amiază de la ora 18:00, până duminica dimineață, ce vizează zona montană.

Ne așteptăm ca în aceste zone să consemnăm viteze de 110-120 de km/h, va fi viscol puternic, vizibilitate foarte redusă și zăpadă troienită”, a explicat Elena Mateescu.

La munte se vor semnala ninsori, asociate cu intensificările mari de vânt, care vor genera viscol.

În zonele mai joase de relief precipitațiile sub formă de ploaie se vor transforma în lapoviță și ninsoare, în timp ce în zona de sud, sud-est, va ploua. Episodul de vreme re aeste, din fericire, scurt. Specialistul în meteorologie a anunțat că de duminică, Ajunul Crăciunului, vremea se îndreaptă.

De duminică însă vremea va fi în încălzire. duminică, 24 decembrie, vorbim mai ales pentru sud-vestul, vestul țării de valori de temperaturi de 13...14 grade, inclusiv în capitală, iar luni și marți, chiar valori de 17...18 grade”, a mai spus Elena Mateescu.

Vânt puternic în toată țara

Vineri, 22 decembrie, conform meteorologilor, vântul va bate cu putere în toată ţara, urmând a se înregistra la rafală viteze în general de 55…60 km/h – în zonele joase de relief, şi de 90…100 km/h – la munte, unde începând din orele serii la altitudini în general de peste 1500 m, rafalele vor depăşi chiar 110…120 km/h. Cerul va fi mai mult noros şi vor fi precipitaţii pe arii extinse în regiunile intracarpatice şi pe spaţii mai mici în restul zonelor.

La munte va ninge, local moderat cantitativ (15…20 l/mp) şi mai ales în zona înaltă va fi viscol puternic, vizibilitate foarte redusă şi zăpadă troienită. În Maramureş şi Transilvania, dar pe arii restrânse şi în Moldova, Banat şi Crişana treptat în cursul nopţii vor predomina ninsorile, iar în restul zonelor şi al intervalului vor fi mai ales ploi . Temperaturile maxime se vor încadra între 1 şi 11 grade, iar cele minime între -5 grade în Maramureş şi estul Transilvaniei şi 3 grade pe litoral.

În București, cerul va avea înnorări şi trecător vor fi posibile ploi slabe. Vântul va sufla moderat în prima parte a zilei, apoi se va intensifica treptat, urmând ca la rafală să se înregistreze viteze în general de 55 km/h. Temperatura maximă va fi de 9…10 grade, iar cea minimã de 1…2 grade.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?