Iaşi: Dosar penal in rem privind achiziţia Spitalului Mobil de la Leţcani

Iaşi: Dosar penal in rem privind achiziţia Spitalului Mobil de la Leţcani

Un dosar penal in rem privind modalitatea de achiziţionare a Spitalului Mobil de la Leţcani a fost deschis în urma unei sesizări din oficiu a organelor de cercetare penală din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Iaşi, a anunţat marţi prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, Dragoş Bordianu.

"Este un dosar penal. Este în faza incipientă. Suntem la stadiul în care solicităm înscrisuri pentru a putea determina aspecte ce ţin de competenţă, de încadrare. Este o urmărire penală începută in rem cu privire la o faptă sesizată din oficiu, a fost o sesizare din oficiu în baza articolelor apărute în presă. Este o sesizare din oficiu făcută de organele de cercetare penală din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Iaşi. Dosarul are ca obiect modalitatea de achiziţionare a spitalului modular. Având în vedere că e în fază incipientă în momentul ăsta doar s-au solicitat înscrisuri care ar putea conduce la stabilirea unei situaţii de fapt", a declarat presei prim-procurorul Dragoş Bordianu.

Spitalul mobil de la Leţcani a fost achiziţionat la începutul stării de urgenţă de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) EURONEST, cu fonduri alocate de consiliile judeţene din Iaşi şi Neamţ. Pentru achiziţia acestui spital Consiliul Judeţean Iaşi a alocat peste 10 milioane de euro şi Consiliul Judeţean Neamţ 3,2 milioane de euro

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, anunţa pe 21 aprilie, că a fost finalizată procedura de achiziţie a spitalului mobil modular, câştigătoarea licitaţiei fiind o firmă din Turcia. Cele peste 100 de containere care formează spitalul mobil ar fi trebuit să ajungă la Leţcani şi să fie montate şi predate pentru funcţionare în termen de 30 de zile.

Pe 18 mai, preşedintele CJ Iaşi a anunţat că spitalul mobil va ajunge cu întârziere, deşi toate containerele care formează unitatea medicală sunt gata pentru livrare. Motivul invocat a fost cel al restricţiilor impuse de guvernul din Turcia din cauza pandemiei. Invocând forţa majoră, societatea contractantă solicitat o extindere a termenelor de livrare, montare şi instalare a spitalului mobil modular.

Pe 7 septembrie, spitalul mobil de la Leţcani a fost predat spre folosinţă Spitalului de Boli Infecţioase "Sf Parascheva" din Iaşi.

Pe 22 septembrie, preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa declara că deşi a primit avizul DSP spitalul modular de la Leţcani nu poate fi utilizat ca secţie exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi din cauza piedicilor puse de liberali, fără a menţiona că este necesară obţinerea altor avize pentru a primi pacienţi, două dintre acestea fiind de la ISU şi Mediu.

Pe 8 noiembrie, noul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe declara că că DSP a constatat opt deficienţe la Spitalul Mobil de la Leţcani.

Spitalul mobil a fost amplasat în apropiere de Iaşi, pe DE 585, unde se află Parcul Industrial TransAgropolis din comuna Leţcani, pentru a facilita accesul transportului medical din celelalte judeţe ale Moldovei.

Unitatea medicală are triaj, unitate de primire a urgenţelor şi terapie intensivă, policlinică şi zonă administrativă, depozit şi zonă de suport tehnic, radiologie, unitate de sterilizare, laboratoare de analize medicale şi bancă de sânge, depozit pentru medicamente, farmacie, saloane pentru pacienţii cu forme uşoare sau medii, saloane pentru terapie intensivă, sală de operaţie, zonă postoperatorie, spaţii pentru personalul medical, spălătorie, bucătărie, sală de mese, morgă, toalete, rezervor de apă, generator de curent, sală pentru gestionarea infrastructurii IT, staţie pentru oxigen, zonă de cazare pentru personalul medical.

În total sunt 256 de paturi, din care 103 la terapie intensivă şi trei pentru blocul operator. În perioada pandemiei de coronavirus pentru a corespunde normelor sanitare internaţionale spitalul va funcţiona cu 48 de paturi pentru terapie intensivă şi 70 de paturi pentru cazurile medii.

Spitalul mobil de la Iaşi este singurul spital ROL 3 din România şi sud-estul Europei. Este, de asemenea, singurul spital care dispune pentru toate cele 256 de paturi din dotare de sistem de presiune negativă, care reduce practic aproape de zero riscul contractării de infecţii bacteriene sau de altă natură. AGERPRES/(A, AS, autor: Daniela Malache, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea) 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Zvonuri proaspete de la PNL și PSD...

2 Informații certe

3 Cum îl definește Sebastian Lăzăroiu pe „interlopul PNL”

4 Zvon...

5 Informații certe