Iaşi: Judecătorii au semnat mandatele de arestare preventivă pe numele comercianţilor de spirt contrafăcut

Iaşi: Judecătorii au semnat mandatele de arestare preventivă pe numele comercianţilor de spirt contrafăcut

Magistraţii Judecătoriei Iaşi au aprobat, luni seara, cererea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile a două persoane, un cetăţean iranian şi unul irakian, care au contrafăcut spirt medicinal cu alcool metilic, în urma comercializării acestuia, mai multe persoane din judeţul Iaşi pierzându-şi viaţa.

"Admite propunerea procurorului formulată în dosarul de urmărire penală al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi. (...) Dispune arestarea preventivă a inculpaţilor Dawoud Zuhair Abdel Nabi Ali, zis Zaher, şi Ahmed Faud, urmăriţi penal pentru săvârşirea infracţiunilor de "ucidere din culpă" (9 persoane decedate), "înşelăciune", (3 acte materiale) pentru o perioadă de 30 de zile începând cu data de 4 mai până la data de 2 iunie, inclusiv. Dispune emiterea mandatelor de arestare preventivă pe numele inculpaţilor. Ia act că asistenţa juridică a fost asigurată inculpaţilor de către avocaţii aleşi", se menţionează pe site-ul Judecătoriei Iaşi.

Decizia nu este definitivă. Ea poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunţare.

Măsura a fost luată după ce în mai multe localităţi din judeţ au fost înregistrate zece decese. Persoanele decedate au între 45 şi 55 de ani. Cei zece erau din comunele Stolniceni Prăjescu, Deleni, Sineşti, Todireşti, Sineşti şi Ciurea. Trei dintre aceste persoane sunt din aceeaşi localitate, Stolniceni Prăjescu, şi au murit în aceeaşi noapte la un interval scurt de timp.

Potrivit Mihaelei Apostol, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, în prima decadă a lunii aprilie, doi inculpaţi, de cetăţenie iraniană şi, respectiv, irakiană, şi fiul unuia dintre aceştia au luat hotărârea de a contraface alcool sanitar cu ajutorul altor compuşi decât cei utilizaţi de către producători autorizaţi şi de a-l vinde potenţialilor clienţi, cu scopul de a obţine un folos material injust.

"Într-un spaţiu închiriat pe raza comunei Dobroeşti din judeţul Ilfov aceştia au preparat o soluţie care să imite alcoolul sanitar, având în compoziţie alcool metilic în cantităţi mari, aşa cum rezultă din analizele toxicologice efectuate în cauză. Ulterior, au oferit şi livrat reprezentanţilor unei societăţi comerciale din Iaşi mai multe baxuri conţinând peturi a câte 500 de ml pe care erau afişate etichete inscripţionate alcool sanitar Sante Med, inducându-i în eroare cu privire la calitatea produsului vândut. Reprezentanţii societăţii din Iaşi au distribuit produsele achiziţionate mai multor agenţi economici de pe raza judeţului Iaşi, iar în intervalul 15 - 24 aprilie s-a înregistrat decesul mai multor persoane, urmare a folosirii sau ingestiei de alcool sanitar contrafăcut", a afirmat Mihaela Apostol, potrivit căreia, cel mai probabil, procurorii vor extinde urmărirea penală. "Eu ştiu la acest moment că avem în calcul 12 victime", a spus ea.

Cei doi au fost reţinuţi în urma a patru percheziţii domiciliare şi la sediile unor societăţi comerciale din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”