Iaşi: Zeci de agricultori au mărşăluit cu tractoarele prin municipiul reşedinţă

Iaşi: Zeci de agricultori au mărşăluit cu tractoarele prin municipiul reşedinţă

Zeci de fermieri din Iaşi şi din alte judeţe ale Moldovei au mărşăluit cu agregatele agricole miercuri pe străzile din Iaşi, nemulţumiţi fiind de faptul că nu au primit susţinere din partea guvernului pentru pierderile suferite anul trecut.

Foto: (c) Daniela MALACHE / AGERPRES


"În agricultura din zona noastră, în special în cea din sud-est şi sudul ţării, suntem în situaţia în care nu s-au primit despăgubiri pentru culturile agricole din primăvara anului trecut, după numeroasele negocieri pe care le-am avut cu reprezentanţii guvernului, ai Ministerului Agriculturii, ai Camerelor din zona noastră care lucrează pentru agricultură, ai Comisiilor pentru agricultură din Parlament. Aceste despăgubiri fuseseră promise de ministrul Agriculturii, domnul Oros. Am ajuns aici deoarece am protestat pe 4 martie la Iaşi, pe 24 martie la Bucureşti în faţa Guvernului şi la protestele noastre nu au fost acordate încă nişte răspunsuri certe. Noi vrem banii pentru culturile calamitate în anul precedent. Este una dintre măsurile care ar putea să mai salveze din ceea ce s-a pierdut în anul precedent", a declarat preşedintele Asociaţiei Fermierilor "Grânarii. Dă-te pe brazdă", Emil Teofil Bălteanu.

Foto: (c) Daniela MALACHE / AGERPRES


Potrivit acestuia, mulţi dintre fermieri nu îşi pot continua lucrările agricole din cauza faptului că nu au motorină, nu au cu ce să plătească salariile, nu au cu ce să-şi achiziţioneze îngrăşămintele.

Foto: (c) Daniela MALACHE / AGERPRES


"Noi reprezentăm fermierii din toată zona Moldovei. (...) Pot spune că dacă în anul 2019 noi am avut raportat aproximativ 19 milioane de tone la hectar, numai de porumb, în anul 2020 a fost de aproximativ 11 milioane de tone. Aceste cifre explică dezastrul care a fost în agricultură. (...) În principiu, clientul final nu a resimţit problemele noastre. Suntem în situaţia în care se află sectorul HoReCa. Pot să vă spun că lucrăm cu o parte din sectorul HoReCa. La ei au crescut preţurile, spre exemplu, la o cameră de hotel, cu 15-20% şi mai pot să întregească ceva din pierderi, în timp ce la noi acest lucru nu se poate, deoarece facem parte dintr-un circuit, pot să spun, mondial", a spus Bălteanu. AGERPRES/(A, autor: Daniela Malache, editor: Antonia Niţă, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…