Iaşi/Reţinut pentru acces ilegal la un sistem informatic şi spălare de bani; criptomonede în valoare de 620.000 de dolari - sustrase

Iaşi/Reţinut pentru acces ilegal la un sistem informatic şi spălare de bani; criptomonede în valoare de 620.000 de dolari - sustrase

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate din Iaşi, împreună cu procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Iaşi, efectuează cercetări într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică şi spălarea banilor, bărbatul reţinut în cauză fiind acuzat că a sustras criptomonede în valoare totală de 620.000 de dolari.

Potrivit unui comunicat transmis vineri AGERPRES, din investigaţiile efectuate până în prezent, a reieşit că, în perioada 28 - 31 ianuarie 2021, o societate comercială din Insulele Cayman ar fi fost victima unei infracţiuni de fraudă informatică, realizată prin accesarea fără drept a unui sistem informatic - o platformă prin intermediul căreia se controlează conturile de criptomonede.

Accesarea s-ar fi realizat ca urmare a deţinerii fără drept, de către persoana bănuită de comiterea faptelor, a codului API, ce permitea accesul total în respectivul sistem informatic.

Fondurile ar fi fost transferate succesiv în mai multe adrese şi portofele virtuale de criptomonede, în vederea ascunderii identităţii persoanei din spatele atacului, fiind astfel sustrase criptomonede în valoare totală de 620.000 de dolari, precizează sursa citată.

Ulterior, criptomonedele ar fi fost virate către mai multe adrese virtuale şi direcţionate către diferiţi comercianţi de monede virtuale, în vederea valorificării.

Pentru a-şi ascunde activitatea infracţională, persoana bănuită de comiterea faptelor ar fi retras sumele de bani prin efectuarea mai multor operaţiuni, cu sume mai mici de 10.000 de lei, pentru a nu fi nevoită să prezinte un document de identitate.

Joi, procurorii DIICOT Iaşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi, au efectuat 2 percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost ridicate 7 telefoane mobile, 3 laptopuri, 5 stick-uri de memorie şi 2 portofele electronice şi suma de 10.800 lei. De asemenea, a fost recuperată şi suma de 40.000 lei, aflată în contul unuia dintre exchangerii de bitcoin.

Faţă de persoana bănuită, procurorii DIICOT Iaşi au dispus reţinerea pentru 24 de ore, urmând ca vineri aceasta să fie prezentată Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul BCCO Craiova, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Dolj şi al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă "Fraţii Buzeşti" Craiova. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...