Iată ce se întâmplă cu organismul nostru dacă mâncăm cartofi dulci în fiecare zi

Iată ce se întâmplă cu organismul nostru dacă mâncăm cartofi dulci în fiecare zi

Dacă cartofii dulci sunt alimentele tale preferate, este ușor de înțeles de ce. Această rădăcinoasă este bogată în fibre, vitamine și minerale și se pretează la foarte multe rețete. De asemenea, aceștia constituie un prânz sau o gustare sățioasă de sine stătătoare, pur și simplu prăjiți și acoperiți cu amestecuri la alegere.

Ce se întâmplă cu organismul tău dacă mănânci cartofi dulci în fiecare zi

Mai multe motive pentru care îi iubim? Cartofii dulci vor rămâne proaspeți mult timp și sunt un ingredient care poate fi aruncat în caserole, supe și tocănițe pentru a fi congelat sau consumat mai târziu. Este cel mai bun element pentru pregătirea mesei - și unul delicios, pe deasupra.

Un văr cu mai mult amidon și mai dulce decât cartofii albi obișnuiți, acești cartofii dulci par superiori la toate nivelurile, dar ce se întâmplă cu organismul tău dacă mănânci cartofi dulci în fiecare zi? Yahoo News a vorbit cu dieteticieni și experți în nutriție pentru a afla.

Ce se întâmplă cu organismul tău dacă mănânci cartofi dulci în fiecare zi?

Potrivit lui Kaytee Hadley, dietetician în domeniul medicinei funcționale și fondator al Holistic Health and Wellness din Richmond, Virginia, consumul zilnic de cartofi dulci este o modalitate excelentă de a vă lua doza de vitamina A.

„45% dintre adulți nu primesc zilnic suficientă vitamina A, ceea ce poate diminua funcția sistemului imunitar și poate cauza probleme de vedere”, explică ea. „Din fericire, un singur cartof dulce conține mai mult decât necesarul zilnic de vitamina A sub formă de betacaroten, astfel încât, chiar dacă nu ați mânca alte alimente bogate în vitamina A, tot v-ați satisface necesarul minim al organismului”, a declarat ea.

Creșterea consumului de cartofi dulci vă poate întări sistemul imunitar prin creșterea nivelului de vitamina A, spune Hadley, ceea ce înseamnă că vă veți îmbolnăvi mai rar și vă veți recupera mai repede atunci când o faceți.

„Conținutul lor de fibre poate ajuta la prevenirea constipației”, împărtășește Vandana Sheth, dietetician nutriționist și autor al cărții „My Indian Table: Rețete vegetariene rapide și gustoase”.

Alte motive pentru care ea cosemnează angajamentul zilnic al cartofilor dulci sunt:

  • Este posibil să vă simțiți mai sătul pentru mai mult timp
  • Pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății inimii
  • Pot ajuta la echilibrarea zahărului din sânge. Potrivit acesteia, cartofii dulci au un indice glicemic mai mic și nu vor provoca o creștere rapidă a zahărului din sânge în comparație cu alți carbohidrați rafinați
  • Pot ajuta la scăderea inflamației, deoarece conțin compuși antiinflamatori
  • Acestea pot contribui la reducerea riscului de apariție a unor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de vezică urinară. Potrivit unui studiu recent, s-a demonstrat că cartofii dulci mov au abilități împotriva tumorilor

Ce se întâmplă dacă mănânci prea mulți cartofi dulci?

Dacă în ultima vreme ați fost înnebunit după cartofii dulci, adăugându-i la micul dejun, prânz, cină și desert, poate vă întrebați dacă nu cumva consumați prea mulți cartofi dulci. În timp ce Hadley spune că este practic imposibil să faci supradozaj de vitamina A din plante, este posibil ca pielea ta să devină portocalie - o afecțiune cunoscută și sub numele de carotenemie.

„Unii oameni au o variație genetică specifică care face dificilă transformarea beta-carotenului în forma activă a vitaminei A de către organismul lor, ceea ce provoacă o acumulare și transformă pielea într-o nuanță galben-portocalie”, explică ea. Primele semne ale acestui lucru sunt, de obicei, în jurul palmelor mâinilor, a tălpilor picioarelor și în jurul nărilor.

„Această incapacitate de a produce suficientă vitamina A (sau pur și simplu faptul că nu se consumă suficiente alimente bogate în acest nutrient) este, de asemenea, unul dintre motivele pentru care oamenii dezvoltă umflături pe partea din spate a brațelor, cunoscute sub numele de «keratosis pilaris»”, adaugă ea.

Nu vă place pielea Oompa-Loompa? Hadley spune că cheia pentru a evita acest lucru este să mâncați multe plante bogate în betacaroten și să obțineți forma activă a vitaminei A în unele produse de origine animală sau prin suplimentarea cu suplimente.

Veți slăbi dacă veți mânca cartofi dulci în fiecare zi?

„Deoarece cartofii dulci au un conținut ridicat de fibre și de apă, aceștia favorizează o senzație crescută de sațietate și pot ajuta la pierderea în greutate”, împărtășește Sheth.

Hadley este de acord, spunând: „Contrar opiniei populare, cartofii dulci pot face parte dintr-o alimentație sănătoasă”.

Sfatul ei este să vă asigurați că vă echilibrați farfuria cu alte grupuri de alimente colorate în afară de cartofii dulci. „Culorile din alimente reprezintă substanțele nutritive pe care le conțin, iar cartofii dulci oferă vitaminele, mineralele și fitonutrienții din alimentele portocalii, așa că asigurați-vă că includeți și alimente verzi, galbene, roșii, albastre și maro în timpul zilei.”

Deși nu se recomandă o cantitate specifică de cartofi dulci, Sheth își încurajează clienții să nu se bucure de mai mult de un cartof dulce pe zi pentru a permite diverse alte legume în dieta lor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat