ÎCCJ: Infracțiunile comise de Mircea Cosma și Vlad Cosma aduc atingere credibilității instituțiilor statului (motivare)

ÎCCJ: Infracțiunile comise de Mircea Cosma și Vlad Cosma aduc atingere credibilității instituțiilor statului (motivare)

Infracțiunile comise de fostul președinte al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, de fiul său, fostul deputat Vlad Cosma, precum și de ceilalți inculpați din dosarul privind atribuirea unor contracte de deszăpezire aduc atingere unor importante valori protejate de legea penală, printre care credibilitatea instituțiilor statului, impunându-se aplicarea unor pedepse cu executare, potrivit motivării sentinței pronunțate în cauză de Înalta Curte de Casație și Justiție.

"Întrucât infracțiunile reținute în sarcina inculpaților aduc atingere unor importante valori protejate de legea penală, respectiv credibilitatea instituțiilor statului, a serviciilor publice, precum și corectitudinea și cinstea funcționarilor care își desfășoară activitatea în cadrul acestora, îndeplinind funcțiile încredințate, Înalta Curte consideră că se impune aplicarea unor pedepse cu executare efectivă, în cazul tuturor celor 4 inculpați", se arată în motivare.

În ceea ce privește cuantumul efectiv al pedepselor, instanța a ținut cont de mai multe criterii de individualizare, precum împrejurările și modul de comitere a infracțiunilor, natura și gravitatea rezultatului produs, conduita manifestată de inculpați în cursul procesului penal, nivelul de educație, vârsta, starea de sănătate, situația familială și socială.

"În ceea ce privește împrejurările și modul de comitere a infracțiunilor se va ține cont, primordial, de faptul că toate aceste fapte nu erau posibile în lipsa implicării și a calității pe care a avut-o inculpatul Cosma Mircea — de președinte al Consiliului Județean Prahova", se mai menționează în motivare.

Fostul președinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, a fost condamnat de magistrații Curții Supreme, pe 1 noiembrie 2016, la opt ani de închisoare, în timp ce fiul său, deputatul Vlad Cosma, a primit cinci ani de închisoare, într-un dosar de corupție.

În același dosar au mai fost condamnați omul de afaceri Răzvan Alexe și fostul director al Direcției Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, la 2 ani și 6 luni, respectiv, 6 ani de închisoare.

Potrivit minutei deciziei, instanța a dispus confiscarea de la Răzvan Alexe a sumei de 1.260.042,85 lei, de la Vlad Cosma — a sumei de 1.260.042,85 lei, de la Mircea Cosma — 1.890.064,27 lei, de la Daniel Alixandrescu — 130.000 lei și de la fiecare dintre inculpații Mircea Cosma și Daniel Alixandrescu — câte 1.816.821,49 lei.

De asemenea, judecătorii au decis să mențină sechestrul asigurător instituit de Direcția Națională Anticorupție — Serviciul Teritorial Ploiești asupra bunurilor imobile aparținând inculpaților Răzvan Alexe, Vlad Alexandru Cosma, Mircea Cosma și Daniel Adrian Alixandrescu.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Pe 11 aprilie 2014, procurorii DNA i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe deputatul Vlad Cosma, acuzat de trafic de influență, și pe președintele CJ Prahova, la data faptelor, Mircea Cosma, pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Împreună cu cei doi, au mai fost deferiți justiției omul de afaceri Răzvan Alexe, acuzat de trafic de influență și dare de mită, și directorul Direcției Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, la data faptelor, Daniel Alixandrescu, acuzat de luare de mită și abuz în serviciu.

Potrivit DNA, în perioada 2010 — 2013, președintele CJ Prahova Mircea Cosma a derulat o activitate infracțională de natură a prejudicia bugetul public al județului, în favoarea unor interese private, antrenând într-un circuit ilicit, susținut și de reprezentanții societăților comerciale favorizate — denunțători în cauză, mai multe persoane printre care și pe fiul său, deputatul Vlad Cosma.

"În concret, contra unor sume de bani — reprezentând, inițial — prețul unor contracte de vânzare-cumpărare terenuri supraevaluate și ulterior — un procent din câștigul asigurat celor 3 societăți comerciale, inculpatul Cosma — uzând de prerogativele conferite de funcția deținută la nivelul autorității publice județene și beneficiind de concursul cointeresat al inculpatului Alixandrescu — funcționar public având calitatea de director al unor departamente 'cheie' în CJ Prahova a facilitat câștigarea de către cele trei societăți a procedurilor de achiziție publică organizate de Consiliul Județean ca entitate achizitoare de lucrări și servicii, dar și decontarea cu prioritate a altor lucrări deja efectuate", arată DNA.

Intervenția reprezentanților societăților la șeful CJ s-a realizat fie direct (prin reprezentantul de atunci al uneia dintre cele trei firme, în prezent decedat), fie prin intermediul lui Vlad Cosma și Răzvan Alexe (apropiat al familiei Cosma), care și-au traficat influența avută asupra lui Mircea Cosma contra unui ''comision'' împărțit între ei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA