ÎCCJ: Sentința în dosarul 'Case pentru generali', amânată pentru 24 mai

ÎCCJ: Sentința în dosarul 'Case pentru generali', amânată pentru 24 mai

Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat miercuri, pentru 24 mai, pronunțarea sentinței definitive în dosarul "Case pentru generali", în care fostul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu a fost condamnat în primă instanță la un an de închisoare cu suspendare în legătură cu achiziționarea în condiții ilegale a unei locuințe de serviciu la preț subvenționat.

La ultimul termen al procesului din 18 aprilie, procurorul de ședință a cerut judecătorilor majorarea pedepsei aplicate lui Corneliu Dobrițoiu de către instanța de fond, precum și condamnarea celor care au fost achitați în acest dosar.

"Instanța de fond a avut în vedere comportamentele bune ale inculpaților, însă aceste aspecte nu îndreptățeau instanța să scadă pedepsele. Vorbim de comportamente firești în calitatea lor de militari și pentru asta sunt răsplătiți prin avansarea în grad, dar nu constituie circumstanțe atenuante. Modalitatea de comitere a faptelor, perseverența infracțională și calitățile acestora impun stabilirea unor pedepse cu executare în regim privativ de libertate. În legătură cu infracțiunea de fals intelectual în cazul lui Corneliu Dobrițoiu, Sergiu Medar și Mihaela Matei solicităm constatarea intervenției prescripției speciale, fiind depășit termenul de zece ani", declara atunci procurorul de ședință.

Pe 23 martie 2015, Corneliu Dobrițoiu a fost condamnat în primă instanță la un an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice și două luni închisoare pentru participație improprie la fals intelectual. Cele două pedepse au fost contopite, rezultând un an închisoare, cu suspendare, cu un termen de încercare de 3 ani.

În același dosar, general de brigadă în rezervă Traian Pigui, șef al Direcției Domenii și Infrastructuri din MApN la data faptelor, și gen. mr. (r) Floarea Șerban, șef al Direcției Legislație și Asistență Juridică din MApN la data faptelor, au fost achitați.

De asemenea, general maior în rezervă Francisc Radici a fost condamnat la 2 ani, 2 luni și 20 de zile închisoare cu suspendare, el urmând să presteze și 60 de zile muncă în folosul comunității.

Aceeași pedeapsă de 2 ani, 2 luni și 20 de zile închisoare cu suspendare și 60 de zile muncă în folosul comunității a primit și general maior în rezervă Constantin Năstase.

Alte condamnări în primă instanță au primit: general locotenent în rezervă Sergiu Medar — un an închisoare cu suspendare, locotenent în rezervă Gheorghe Rotaru — un an și 6 luni cu suspendare, comandor în rezervă Gheorghe Gonciaruc — un an și 6 luni cu suspendare, colonel în rezervă Ionel Vizitiu — un an cu suspendare, plutonier adjunct în rezervă Mihaela Matei — un an și 6 luni cu suspendare, general de brigadă în rezervă Corneliu Duță (comandant al Garnizoanei București la data faptelor) — un an și 2 luni cu suspendare.

De asemenea, inculpații au fost obligați la plata de despăgubiri civile către MApN: Corneliu Dobrițoiu — 15.846 lei, Floarea Șerban — 140.586 lei, Francisc Radici — 239.255 lei, Constantin Năstase — 230.040 lei, Sergiu Medar — 8.286 lei, Gheorghe Rotaru — 175.215 lei, Mihaela Matei — 45.514 lei, Ionel Vizitiu — 12.866 lei, Gheorghe Gonciaruc — 59.124 lei, Corneliu Duță — 280.934 lei.

Decizia a fost atacată cu apel atât de cei condamnați, cât și de către DNA.

În septembrie 2013, fostul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu, în prezent senator PNL, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, și participație improprie la fals intelectual, toate cu consecințe deosebit de grave.

Procurorii au reținut că, în perioada 1999 — 2005, Traian Pigui, în calitate de șef al Direcției Domenii și Infrastructuri din MApN , s-a implicat în atribuirea în condiții nelegale a unor locuințe de serviciu (dintre care unele preluate de la RA-APPS), pentru a fi cumpărate la preț subvenționat, în baza Legii 562/2004, de beneficiari — cadre militare cu funcții de conducere din Ministerul Apărării Naționale.

"Concret, inculpatul Traian Pigui a întocmit, în mod nelegal, adrese de repartiție a unor locuințe de serviciu și a acordat avize de repartizare ce nu erau în concordanță cu legea, dar prin documentele astfel întocmite i-a indus în eroare pe membrii comisiilor de auditare formate în vederea vânzării în regim subvenționat a acestor locuințe. Prin urmare, membrii comisiilor respective au întocmit, în fals, mai multe documente oficiale, în baza cărora s-au vândut locuințele în regim subvenționat inculpaților Șerban Floarea, Radici Francisc, Năstase Constantin, Medar Sergiu Tudor, Rotaru Gheorghe", susține DNA.

Vânzarea în regim subvenționat a acestor locuințe a fost de natură să aducă MApN un prejudiciu cumulat de peste 962.000 lei, Traian Pigui înlesnind obținerea de foloase materiale injuste pentru titularii contractelor de cumpărare în regim subvenționat.

Procurorii susțin că ceilalți inculpați au închiriat și ulterior au cumpărat, în regim subvenționat, o locuință de serviciu de la MApN , cu încălcarea prevederilor legale.

Prejudiciul reținut în cauză este de peste 1,2 milioane lei (compus din aproximativ 1,1 milioane lei, care reprezintă prejudiciul suferit de MApN ca urmare a vânzării la un preț diminuat față de valoarea de inventar a fiecărei locuințe, la care se adaugă suma de peste 100.000 lei, contravaloarea chiriei plătite de MApN unei părți vătămate, începând din luna ianuarie 2005 până la zi).

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria