IEA recurge la rezervele strategice de petrol pentru a calma preţurile

IEA recurge la rezervele strategice de petrol pentru a calma preţurile

Statele membre ale Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) au decis marţi să elibereze 60 milioane de barili de petrol din rezervele lor strategice, a anunţat ministrul japonez al Industriei, Koichi Hagiuda, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a împins cotaţia barilului de petrol peste pragul de 100 de dolari, informează Reuters.

Jumătate din cantitatea totală va proveni de la rezerva strategică a SUA iar restul de la alte mari puteri industrializate precum Japonia şi Germania, a precizat Koichi Hagiuda la finalul unei reuniuni ministeriale extraordinare a IEA, organizaţie care reprezintă în principal statele industrializate.

"Am convenit ca membri IEA să elibereze în mod coordonat 60 de milioane de barili de petrol", a declarat Koichi Hagiuda.

Secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm, a prezidat reuniunea de urgenţă a IEA, care până acum a mai coordonat doar trei eliberări de petrol din rezervele strategice: în 1991 cu prilejul războiului din Golf, în 2005 după uraganele Rita şi Katrina şi în 2011 în timpul războiului civil din Libia.

Cu toate acestea, anunţul de marţi al IEA nu a impresionat piaţa, cotaţia barilului de ţiţei Brent crescând peste pragul de 106 dolari, cel mai ridicat nivel de după 2014. Preţul petrolului a crescut în condiţiile în care unii cumpărători au refuzat ţiţeiul rusesc după ce statele occidentale au înăsprit sancţiunile impuse Moscovei, iar la nivel mondial producţia de petrol are probleme în a ţine pasul cu o cerere în creştere odată cu relansarea economiei.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...