IGI: Peste 5.000 de străini au solicitat, de la începutul anului, azil în România

IGI: Peste 5.000 de străini au solicitat, de la începutul anului, azil în România

Peste 5.000 de străini au solicitat, de la începutul anului şi până la finalul lunii noiembrie, azil în România, a informat, vineri, Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI).

Potrivit unui comunicat al IGI transmis AGERPRES, de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii noiembrie, peste 5.000 de cetăţeni străini au solicitat acordarea unei forme de protecţie internaţională din partea statului român, pentru 470 de persoane fiind recunoscut statutul de refugiat sau a fost acordată protecţie subsidiară, 1.195 au fost respinşi, iar ceilalţi au cererile în diverse stadii de analiză.

Sursa citată menţionează că primirea, înregistrarea şi soluţionarea cererilor de azil, precum şi asigurarea asistenţei pe durata procedurii de azil şi în procesul de integrare sunt activităţi care se desfăşoară la nivelul celor 6 Centre Regionale de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil situate în Bucureşti, Giurgiu, Timişoara, Galaţi, Rădăuţi şi Maramureş.

"Astfel, de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii noiembrie, la nivelul centrelor, au fost depuse 5.082 de cereri de azil, cu 155% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. Numărul cererilor de azil înregistrate este cel mai mare, depăşind totalul de 4.820 de solicitări din anul 2017, când a fost înregistrat recordul în materie. Cei mai mulţi solicitanţi de azil provin din Afganistan, Siria şi Irak, iar cele mai multe cereri au fost depuse la centrele din Timişoara şi Bucureşti", se precizează în comunicat.

IGI informează că, în cadrul procedurii de determinare a unei forme de protecţie, a fost asigurat accesul neîngrădit la procedura de azil şi a fost respectat principul nereturnării, iar toţi solicitanţii de azil şi persoanele care au primit protecţie internaţională au beneficiat de documente de identitate şi, după caz, de documente de călătorie. De asemenea, în funcţie de nevoile specifice, aceştia au beneficiat de cazare în centrele specializate ale Inspectoratului General pentru Imigrări şi au participat la sesiuni de informare şi consiliere.

Totodată, arată Inspectoratul, pe linia activităţilor desfăşurate în operaţiuni de relocare intra UE şi extra UE au fost puse în aplicare angajamentele asumate de către statul român, fiind realizat transferul pentru 39 de persoane, aflate în nevoie de protecţie internaţională, din Malta şi Turcia. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...