Igor Dodon cere sprijinul SUA pentru recunoaşterea internaţională a neutralităţii 'permanente' a Republicii Moldova

Preşedintele moldovean Igor Dodon a cerut Statelor Unite ale Americii să sprijine eforturile Republicii Moldova ca statutul său de 'neutralitate permanentă' să fie recunoscut la nivel internaţional, asigurând totodată că Republica Moldova 'va promova o politică externă echilibrată în baza intereselor sale naţionale', informează postul de radio Europa Liberă.

Igor Dodon a transmis acest mesaj către Washington cu ocazia întrevederii pe care a avut-o la sfârşitul săptămânii trecute cu David Hale, subsecretar de stat pentru afaceri politice al Statelor Unite, care a efectuat o vizită la Chişinău.

Într-o postare pe Facebook, preşedintele moldovean a subliniat că l-a asigurat pe demnitarul american că noua guvernare va respecta toate acordurile internaţionale pe care le-a semnat anterior, inclusiv Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, dar a cerut Statelor Unite să sprijine eforturile Republicii Moldova ca statutul de neutralitate 'permanentă' să fie recunoscut la nivel 'internaţional'.

Cu ocazia acestor convorbiri, Dodon a mulţumit, din nou, SUA pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în soluţionarea recentei crize politice şi în transferul paşnic al puterii. 'Datorită susţinerii din partea partenerilor externi şi a consensului naţional intern, Republica Moldova are toate şansele de a-şi relansa economia şi de a promova o politică externă echilibrată în baza intereselor sale naţionale', a declarat preşedintele moldovean.

Referitori la problema transnistreană, Dodon şi-a reiterat opţiunea pentru continuarea negocierilor în formatul '5+2', în care Statele Unite au rol de observator, alături de Uniunea Europeană.

În acest context, publicaţia Timpul din Chişinău reaminteşte că 'neutralitatea' Republicii Moldova, asupra căreia insistă Igor Dodon şi Moscova, este încălcată chiar de Federaţia Rusă, care de 27 de ani îşi menţine trupele în Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Luni se declanșează operațiunea de curățare a României de PSD. Vin vremuri noi, oameni buni

2 Gata? Țiitoarea lui Dragnea a renunțat la inelul de logodnă și s-a vopsit blondă

3 „Revoluționarul” Nicolicea, indemnizație de 1.800 de lei. Veteran de război, 560 lei pe lună

4 Hoții României! Curtea de Conturi și AEP îngroapă PSD! Plăți fără documente și semnătură, sume publice și priv…

5 PNL a devansat Alianţa USR-PLUS în Bucureşti. PSD, spre prăpastie

recomandări

Te ia DNA: Sorin Oprescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

În California, câinii fac surfing