Igor Dodon, într-un interviu pentru TASS: România nu are bani pentru un proiect costisitor precum Unirea

Igor Dodon, într-un interviu pentru TASS: România nu are bani pentru un proiect costisitor precum Unirea

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat într-un interviu acordat marți agenției de presă TASS că, în discuțiile sale cu reprezentanți americani, a remarcat faptul că aceștia privesc Chișinăul prin ochii României vecine, unde se ascund planurile de unire, dar că, de fapt, România nu are bani pentru un proiect atât de costisitor precum Unirea.

La remarca reporterului TASS că aceste planuri sunt intens discutate și în Republica Moldova, Dodon a pus aceasta pe seama agitației dinaintea alegerilor.

"În realitate, România nu are bani pentru un proiect atât de costisitor precum Unirea. Nici noi nu îi avem. Împotriva unirii, după cum relevă sondajele, se pronunță circa 80% dintre cetățenii noștri. În plus, există problema Transnistriei și a Găgăuziei, care în acest caz vor obține dreptul la autodeterminare. Nu cred că SUA și UE vor dori să plătească pentru unificarea celor două țări, ceea ce amenință să destabilizeze situația în regiune, prin apariția de noi probleme ș noi cheltuieli', a explicat Igor Dodon.

Reporterul TASS a insistat cu privire la problema unirii, remarcând că în Republica Moldova activează partide ale "unioniștilor" ce pledează în mod deschis pentru unirea cu România, iar fostul președinte român Traian Băsescu a devenit recent președinte de onoare al unuia dintre acestea — Partidul Unității Naționale.

"Se face cu acordul tacit al majorității de guvernământ. Lansându-i pe unioniști în spațiul politic, aceasta (majoritatea de guvernare) dorește ca înaintea alegerilor să distrugă oponenții din partidele de dreapta, pe care mizează Washingtonul și Bruxellesul', a răspuns Dodon. " Eu i-am retras cetățenia Republicii Moldova lui Băsescu și am inițiat amendamente la legislația care interzice partidele ce se pronunță pentru lichidarea țării", a adăugat el.

În continuare, corespondentul TASS i-a replicat că președintele parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a prezentat scuze autorităților României pentru declarațiile sale "antiromânești".

"Candu a prezentat scuze șefilor săi, căci el nu ascunde că are cetățenie română", a spus Dodon, adăugând că "nu a fost niciodată împotriva României, unde trăiesc prietenii și frații noștri, dar că este împotriva lichidării statului moldovenesc".

În același timp, Igor Dodon a promis să-i pedepsească pe membrii Curții Constituționale de la Chișinău care au permis schimbarea denumirii limbii de stat în Constituția Republicii Moldova din limba moldovenească în cea română, menționează un comunicat emis marți de serviciul său de presă, citat de TASS.

"Unii politicieni de pe flancul drept, precum și o parte din judecătorii Curții Constituționale se comportă ca mercenari plătiți din străinătate care urmăresc aducerea Legii Fundamentale a țării în conformitate cu proiectul unionist pentru lichidarea ulterioară a statalității moldovenești", se afirmă în același comunicat.

"Denumirea de limbă moldovenească este încetățenită de secole pe teritoriul țării noastre, constituie un element fundamental al identității și al matricei culturale a moldovenilor. Majoritatea absolută a populației băștinașe a Republicii Moldova consideră că vorbește limba moldovenească. Iar dacă cineva, de oriunde o fi ei, au dubii în această privință, putem organiza un referendum la care să întrebăm cetățenii ce denumire a limbii preferă: română sau moldovenească", scrie președintele Dodon într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Magistrații au decis că proiectul de lege inițiat de 35 de deputați liberal-democrați vine să implementeze hotărârea Curții Constituționale de acum patru ani prin care limba română a fost declarată limbă de stat a Republicii Moldova.

Conform Agora.md, după avizul CC, proiectul urmează să ajungă din nou în plenul parlamentului pentru a fi votat, deoarece pentru ca limba română să devină limbă de stat în Constituție va fi nevoie de votul a 67 de deputați.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Trei tinere au restituit o borsetă cu 13.000 de euro pierdută de un şofer după ce poliţiştii au făcut publice …

2 ULTIMA ORĂ Este oficial, Facultatea de Drept a Universității București va exmatricula 45 de studenți din anul …

3 Regina videochatului din România câștigă în două săptămâni cât Iohannis în trei ani?

4 Teodorovici, care a fost partea ta? / Cum ajung banii de la UE în buzunarele baronilor PSD / Azi, miliardul de eur…

5 Valentina Pelinel, transformare radicală la 40 de ani