Igor Dodon propune un sistem electoral mixt pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova

Igor Dodon propune un sistem electoral mixt pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat marți că va propune trecerea la un sistem electoral mixt pentru alegerile parlamentare din republică și că se declară categoric împotriva sistemului uninominal propus de Partidul Democrat (PDM), informează Radio Chișinău și Deschide.md.

''Lichidarea sistemului partinic este un pas înapoi pentru Republica Moldova. De asemenea, înțeleg că o parte din cetățenii Republicii Moldova doresc schimbări, inclusiv în ceea ce privește sistemul electoral. Ținând cont de faptul că este categoric inacceptabilă propunerea PDM, dar și de faptul că majoritatea cetățenilor doresc schimbarea sistemului politic din Republica Moldova, am decis să vin cu propunerea de creare a unui sistem mixt electoral în Republica Moldova'', a declarat Igor Dodon, citat de Deschide.md .

Astfel, potrivit sistemului electoral pe care vrea să-l propună Igor Dodon, 51 de deputați ar urma să fie aleși pe liste de partid, iar alți 50 în circumscripții teritoriale. Dintre cei 50 de deputați aleși în circumscripții, jumătate ar urma să fie din diaspora și din regiunea transnistreană.

Votarea deputaților din Transnistria s-ar face în secții din localitățile aflate sub controlul autorităților Republicii Moldova, iar procedura de vot în diaspora ar trebui, potrivit lui Dodon, să dureze două zile, astfel încât să fie facilitat accesul votanților aflați departe de secțiile de votare.

''Trebuie să asigurăm ca cei din Transnistria să fie prezenți în Parlamentul Republicii Moldova. Votul în diaspora să fie asigurat pentru două zile, astfel încât să fie facilitat accesul votanților aflați departe de secțiile de votare. Numărul secțiilor de votare urmează a fi stabilit în conformitate cu datele oficiale prezentate de către instituțiile de stat din țara unde se află cetățenii moldoveni. Să aibă dreptul de vot toți cei care vor veni la secțiile de votare peste hotare. În acest sens, insist ca secțiile de votare peste hotare să fie asigurate cu 5000 de buletine de vot'', a declarat Igor Dodon.

Pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat, președintele Republicii Moldova propune un număr minim de 600 de semnături.

Totodată, Igor Dodon propune ca numărul deputaților să fie redus de la 101 la 71.

Potrivit Radio Chișinău, Dodon a amenințat cu presiuni și nu a exclus organizarea unor proteste de stradă în cazul în care PDM nu-și va retrage proiectul privind votul uninominal.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /