Igor Dodon: Voi insista ca ministrul apărării Anatol Șalaru 'să zboare din funcție'

Igor Dodon: Voi insista ca ministrul apărării Anatol Șalaru 'să zboare din funcție'

Președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că, în calitatea sa de comandant suprem al forțelor armate, va lua toate măsurile necesare pentru a-l demite pe actualul ministrul al apărării, Anatol Șalaru, pe motiv că acesta încalcă prevederile Constituției Republicii Moldova, informează vineri Deschide.md.

'Conform Constituției, președintele nu-i poate demite (direct, n.red.), prin decretul său, pe membrii guvernului, pentru că demisia membrilor guvernului se face la propunerea prim-ministrului, prin decretul președintelui. Dar președintele țării este comandantul suprem al forțelor armate. De aceea, eu voi insista ca astfel de personaje cum sunt Șalaru să zboare din funcție din primele săptămâni, luni, zile. Nu poate fi ministru al apărării o persoană care încalcă Constituția și se ocupă doar cu provocări', a declarat Dodon la postul de televiziune NTV.

El a subliniat că ministrul apărării 'trebuie să fie un profesionist, un om din sânul Forțelor Armate, nu unul care vine de la Drumuri sau pe unde a mai umblat'. 'Trebuie să fie specialist și patriot al Republicii Moldova, care respectă Constituția', a spus Dodon.

Potrivit președintelui ales al Republicii Moldova, ministrul apărării a încălcat Constituția atunci când s-a dus la Bruxelles și a declarat că Republica Moldova trebuie să fie membră a NATO, în timp ce Constituția afirmă că Republica Moldova este un stat neutru. 'De aceea, ori va pleca singur, și poate să se pregătească de pe acum, ori îl vor duce de acolo. Și îi vom aminti absolut tot', a declarat Igor Dodon, subliniind că acesta 'nu este șantaj'.

Ministrul moldovean al apărării, Anatol Șalaru, anunța la sfârșitul lunii octombrie că Republica Moldova și Ucraina sunt pregătite să ofere un coridor pentru retragerea armamentului și militarilor ruși care staționează ilegal în regiunea transnistreană.

Referitor la această înțelegere, reprezentantul special pentru Transnistria al președintelui rus Putin, vicepremierul Dmitri Rogozin, declara că liderii de la Kiev și Chișinău "au uitat să se consulte cu Moscova și Tiraspolul''.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Alexandra Stan, din nou fără haine pe internet

2 Dezvăluire fără precedent despre Armata Rusiei! / Echipamente ultramoderne, de miliarde de euro, au fost distruse sau aruncate deoarece soldații ruși nu…

3 Avertismentul profesorului Ciurea despre mici și cârnați

4 VIDEO A început lupta pentru putere la Moscova? / FSB l-a arestat pe un angajat al șefului mercenarilor Wagner, cunoscut pentru criticile față de Serghe…

5 ULTIMA ORĂ Priviți, 500 de soldați ruși protestează la granița cu Ucraina împotriva „condițiilor inumane”!