Igor Dodon: Voi insista ca ministrul apărării Anatol Șalaru 'să zboare din funcție'

Igor Dodon: Voi insista ca ministrul apărării Anatol Șalaru 'să zboare din funcție'

Președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că, în calitatea sa de comandant suprem al forțelor armate, va lua toate măsurile necesare pentru a-l demite pe actualul ministrul al apărării, Anatol Șalaru, pe motiv că acesta încalcă prevederile Constituției Republicii Moldova, informează vineri Deschide.md.

'Conform Constituției, președintele nu-i poate demite (direct, n.red.), prin decretul său, pe membrii guvernului, pentru că demisia membrilor guvernului se face la propunerea prim-ministrului, prin decretul președintelui. Dar președintele țării este comandantul suprem al forțelor armate. De aceea, eu voi insista ca astfel de personaje cum sunt Șalaru să zboare din funcție din primele săptămâni, luni, zile. Nu poate fi ministru al apărării o persoană care încalcă Constituția și se ocupă doar cu provocări', a declarat Dodon la postul de televiziune NTV.

El a subliniat că ministrul apărării 'trebuie să fie un profesionist, un om din sânul Forțelor Armate, nu unul care vine de la Drumuri sau pe unde a mai umblat'. 'Trebuie să fie specialist și patriot al Republicii Moldova, care respectă Constituția', a spus Dodon.

Potrivit președintelui ales al Republicii Moldova, ministrul apărării a încălcat Constituția atunci când s-a dus la Bruxelles și a declarat că Republica Moldova trebuie să fie membră a NATO, în timp ce Constituția afirmă că Republica Moldova este un stat neutru. 'De aceea, ori va pleca singur, și poate să se pregătească de pe acum, ori îl vor duce de acolo. Și îi vom aminti absolut tot', a declarat Igor Dodon, subliniind că acesta 'nu este șantaj'.

Ministrul moldovean al apărării, Anatol Șalaru, anunța la sfârșitul lunii octombrie că Republica Moldova și Ucraina sunt pregătite să ofere un coridor pentru retragerea armamentului și militarilor ruși care staționează ilegal în regiunea transnistreană.

Referitor la această înțelegere, reprezentantul special pentru Transnistria al președintelui rus Putin, vicepremierul Dmitri Rogozin, declara că liderii de la Kiev și Chișinău "au uitat să se consulte cu Moscova și Tiraspolul''.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Noul” PNL / Trei foști miniștri din Guvernele Dragnea și un ministru din Guvernul Ponta candidează din partea …

2 Birchall, cu colții în jugulara lui Streinu-Cercel: Se pare că imunitatea parlamentară bate imunitatea medical…

3 De asta i-o fi pus Firea directori? / Semnați dom’le că dacă era vreun dosar la DNA știam, că-s prieten cu Călin…

4 Sensurile giratorii din România versus cele din Anglia. „Englezii habar n-au cum se fac banii“

5 PSD continuă linia infracțională / Avocata lui Dragomir, implantată de cuplul Vasilescu-Manda în fruntea listei …