Igor Ghirkin, fost ofițer FSB: Putin nu va câștiga războiul din Ucraina

Igor Ghirkin, fost ofițer FSB: Putin nu va câștiga războiul din Ucraina

Igor Ghirkin, un fost comandant al separatiștilor pro-ruși din Donețk vinovat de crime de război, prezice un viitor sumbru pentru așa-zisa operațiune militară specială dusă de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Igor Ghirkin FOTO Profimedia

„Comandantul nostru suprem nu va câștiga acest război”, a declarat Ghirkin într-o înregistrate video, referindu-se la Ucraina.

Ghirkin, un fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate (FSB, ex-KGB), se declară nemulțumit de abordarea regimului de la Moscova în privința războiului din Ucraina.

Acum un an, „inamicul nu ataca nicăieri și Rusia avea inițiativa”, spune el, întrebându-se apoi retoric: „Ce vedem acum?”.

„În iunie 2023, Hersonul este abandonat, Iziumul și Kupianskul la fel”, adaugă el, subliniind totodată distrugerea a numeroase tancuri rusești „în doar câteva zile”.

Potrivit lui Ghirkin, Putin a văzut tancuri doar la paradă și „nu se comportă ca un bătrân, ci ca un copil”.

Fostul agent FSB a lansat critici și la adresa conducerii militare de la Moscova, pe care a catalogat-o drept „neprofesionistă” și „needucată”.

„Nu avem nicio șansă de câștig” cu această conducere, conchide el având pe fundal steagul așa-zisei Novorusia, dorită ca stat - în regiunile Donețk, Lugansk, Dnipropetrovsk, Zaporojie, Odesa, Nikolaev, Harkov și Herson - de cei care au inițiat rebeliunea pro-rusă din Ucraina în primăvara anului 2014.

Implicat în primul episod de agresiune militară a Rusiei împotriva Ucrainei - anexarea Peninsulei Crimeea și izbucnirea războiului din Donbas -, Igor Ghirkin a fost retras din prim-plan în ultimii ani.

Odată cu lansarea războiului la scară largă împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022, fostul agent FSB s-a reconvertit în blogger militar. El face parte din tabăra ultranaționaliștilor ruși care îl presează pe Putin să nu se mai ascundă sub masca de „operațiune specială militară” și să declare un război total împotriva Ucrainei.

Deloc surprinzător, Ghirkin nu a făcut parte din grupul de bloggeri militari și corespondenți de război prezentat recent de Kremlin într-o discuție cu Vladimir Putin.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?