Igor Girkin spune adevărul despre „victoria Rusiei”: „Ne-au tăiat pozițiile!”

Igor Girkin spune adevărul despre „victoria Rusiei”: „Ne-au tăiat pozițiile!”

O escaladare semnificativă a luptei a fost raportată în Donețk și Zaporijia, regiunile ucrainene prin care trece linia frontului, dar în dimineața de luni nu a existat nicio confirmare oficială a Kievului că o contraofensivă ucraineană majoră a început în sfârșit; din contră, oficialii neagă informațiile privind mișcări semnificative.

De cealaltă parte, ministerul rus al apărării spune că Ucraina a atacat duminică dimineață cu șase batalioane mecanizate și două de tancuri în sudul Donețkului, în cinci sectoare ale liniei frontului, dar că forțele ruse au respins atacul. S-a precizat că este vorba despre brigăzile 23 și 31 mecanizate. Conform datelor disponibile, cele două brigăzi nu se numără printre cele 12 unități (aprox. 60 de mii de militari) echipate și antrenate de Occident.

Institutul american pentru Studiul Războiului de la Washington a declarat în raportul său zilnic că „Forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol și, se crede, au obținut avantaje tactice limitate în zonele Donețk și Zaporijia”.

Analiștii militari americani, citați de NYT, cred că unitățile ucrainene au început acțiuni de sondare a forței adversarului pentru a determina poziția și puterea de luptă a forțelor ruse.

Igor Girkin: „Ne-au tăiat pozițiile!”

Așa-numitul ex-ministrul apărării din Donețkul separatist, Igor Ghirkin (Strelkov)- centru

Deși ucrainenii se feresc să comenteze, invocând ”tăcerea informațională”, câteva detalii vin dinspre șeful Wagner sau de la bloggeri ruși, care susțin că Ucraina a avansat în mai multe zone, scrie și NYT . Evgheni Prigojin, a contrazis afirmația Moscovei potrivit căreia „acțiunea ucraineană în regiunea Donețk a fost complet respinsă”. Prigojin, anunțat că forțele ucrainene au recucerit o parte din așezarea Berkhivka, la nord de Bahmut, și a numit-o „rușine”.

Totuși, dacă Rusia a arătat că excelează la ceva în acest război, acest lucru este dezinformarea, așa că informațiile venite dinspre propaganda rusă trebuie tratate cu circumspecție.

Narațiunea oficială rusă e contrazisă și de Aleksander Kodakovski , fostul șef al unității antiteroriste a serviciului secret ucrainean SBU până în 2014, care a trecut apoi pe partea rusă. Inamicul este „urmat de succes”, a scris el pe canalul său Telegram. Totuși, acesta subliniază: atacurile „la vest de orașul Vuhledar sunt o mișcare tactică limitată a ucrainenilor, nu o operațiune majoră”.

Dan Sabbagh de la The Guardian, un reporter de război, în cel mai recent raport al său îl citează pe celebrul terorist și blogger militar rus Igor „Strelkov” Girkin, care susține că ucrainenii au tăiat deja profund pozițiile deținute de armata rusă. Este clar, însă, că inamicul nu și-a folosit încă pe deplin principalele forțe”, scrie Igor Girkin , un critic naționalist rus al Kremlinului

La rândul său, bloggerul WarGonzo scrie: „Veștile sunt tulburătoare!”, în timp ce șeful administrației marionete ruse din Zaporijia, Vladimir Rogov, susține și el că acolo a avut loc un atac semnificativ.

Ucraina raportează mai multe lupte lângă Bahmut

Foto: Orașul ucrainean Bahmut, distrus complet după mai bine de 9 luni de asediu rus / Sursa: Administrația Prezidențială de la Kiev

Pe 5 iunie, șeful adjunct al Ministerului Apărării, Hanna Maliar, a raportat că Forțele Armate ale Ucrainei trec la acțiuni ofensive în unele zone. Viceministrul apărării a remarcat că inamicul este în defensivă și în sud.

Unitățile ucrainene au început operațiuni de asalt ofensiv pe flancurile sudice și nordice ale lui Bahmut, anunță și Serhi Cherevatîi, purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de ”Est” al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de media ucraineană.

„Unitățile noastre de asalt aerian și mecanizate au reușit să treacă pe diferite secțiuni ale frontului - de-a lungul canalului Siverskyi Donețk - Donbas în direcția Klișchiivka, Orihovo-Vasylivka, Zaliznianske, Bohdanivka - la o distanță de 300 m până la 1 km", a declarat el.

O contraofensivă ucraineană s-ar confrunta cu un teren dificil

Analiștii militari și oficialii occidentali au crezut de mult că o contraofensivă s-ar concentra asupra sudului Ucrainei, ca parte a strategiei Kievului de a rupe puntea terestră dintre vestul Rusiei și Crimeea ocupată.

Dar indiferent unde atacă Ucraina de-a lungul unei linii de front care se întinde pe sute de km, apărarea Rusiei va fi formidabilă. Forțele Moscovei au avut luni de zile să sape, să amplaseze câmpuri de mine și să pregătească întărituri. De asemenea, formațiunile rusești au devenit din ce în ce mai abile în utilizarea dronelor pentru a ajuta la identificarea țintelor pentru loviturile de artilerie. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro