IGPR: 5 persoane audiate în cadrul unei acţiuni comune între poliţiştii din Franţa, România şi Moldova

IGPR: 5 persoane audiate în cadrul unei acţiuni comune între poliţiştii din Franţa, România şi Moldova

Poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale au efectuat patru percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov şi au dus la audieri cinci persoane, în cadrul unui dosar privind comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, tăinuire, şantaj şi spălare a banilor.

"La data de 16 mai a.c., autorităţile judiciare şi poliţieneşti din Franţa, România şi Moldova au acţionat, în comun, pentru documentarea activităţilor infracţionale ale unui grup organizat, specializat în criminalitate itinerantă, format din cetăţeni moldoveni sau cu dublă cetăţenie, care acţiona atât pe teritoriul Franţei, cât şi al Moldovei, având legături şi pe teritoriul României", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis, marţi, AGERPRES.

În România, activităţile comune au continuat în perioada 16-19 mai, de către poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale - Inspectoratul General al Poliţiei Române, în baza delegării DIICOT - Structura Centrală, acestea fiind dispuse în baza unui ordin european de anchetă, formulat de autorităţile judiciare din Franţa.

Poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale, cu suportul Direcţiei Operaţiuni Speciale, al criminaliştilor şi echipelor de intervenţie, au efectuat patru percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, la adresele unde locuiesc patru persoane bănuite în dosarul penal instrumentat de autorităţile franceze, pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, tăinuire, şantaj şi spălare a banilor.

În urma percheziţiilor, au fost descoperiţi şi ridicaţi aproximativ 6.000 de euro, mai multe medii de stocare şi înscrisuri.

"Cinci persoane au fost conduse la sediul IGPR - DIC, pentru audieri. O persoană a fost reţinută în baza unui mandat de arestare european, formulat de autorităţile judiciare franceze, urmând a fi realizată predarea sa, pentru continuarea urmăririi penale", arată sursa citată.

Ancheta autorităţilor franceze a debutat la sfârşitul anului 2020, atunci când au fost înregistrate mai multe spargeri de case şi furturi, fiind identificaţi primii membri ai acestui grup, care acţionau în mod organizat, în zona centrală şi de nord a Franţei.

Având în vedere complexitatea cazului, ancheta a fost preluată de Jurisdicţia Naţională şi Inter-regională Specializată din Paris, conducând la concluzia că acest grup organizat ar fi compus din mai mulţi cetăţeni moldoveni sau cu dublă cetăţenie, româno-moldovenească, liderul lor fiind localizat pe teritoriul României, de unde ar fi coordonat activităţile infracţionale.

Pentru documentarea activităţilor infracţionale care vizau, pe lângă furturi şi alte fapte, respectiv şantaj şi contrabandă cu ţigarete, au fost desfăşurate schimburi de date şi informaţii, în cadrul cooperării poliţieneşti internaţionale, între autorităţile din Franţa, România şi Moldova, urmate de cooperare judiciară internaţională în materie penală, care s-au materializat în ordine europene de anchetă, transmise în România, respectiv comisii rogatorii internaţionale, transmise în Moldova.

Operaţiunea comună a fost desfăşurată cu sprijinul EUROPOL, fiind o acţiune subsecventă priorităţii EMPACT - Organised Property Crimes, asumată la nivel european, respectiv aceea de combatere a infracţiunilor comise de grupurile organizate de criminalitate itinerantă şi a vizat efectuarea a 50 de percheziţii domiciliare.

În cadrul operaţiunilor, 14 persoane bănuite au fost reţinute

"În urma percheziţiilor, au fost ridicaţi aproximativ 200.000 de euro, 520 de kilograme de tutun şi 1.700 de cartuşe de ţigarete", precizează IGPR.

Activităţile au fost desfăşurate cu participarea, în România, a unui ofiţer francez şi a unuia moldovean, în Franţa, a unui poliţist român şi a unui ofiţer moldovean, iar, în Moldova, a unui ofiţer francez. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990