IJ: Băsescu, Udrea, Tăriceanu și Savu - declarații ce aduc atingere independenței sistemului judiciar

IJ: Băsescu, Udrea, Tăriceanu și Savu - declarații ce aduc atingere independenței sistemului judiciar

Inspecția Judiciară a apreciat luni că declarații ale fostului președinte Traian Băsescu, ale deputatului Elena Udrea, ale președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și ale senatorului Daniel Savu, lansate în spațiul public, sunt de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar.

"Declarațiile făcute de Traian Băsescu, fost președinte al României, și de către Elena Udrea, deputat în Parlamentul României, în cazul mai multor apariții televizate, sunt de natură să producă un impact negativ asupra sistemului judiciar, au adus atingere independenței procurorilor Direcției Naționale Anticorupție și independenței sistemului judiciar în ansamblul său", se arată în raportul Inspecției Judiciare.

* De asemenea, Inspecția Judiciară consideră că afirmațiile asumate instituțional de către președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, un document intitulat — "Apel către parlamentari", precum și în dezbaterea mediatică subsecventă acestuia "au adus atingere independenței justiției în ansamblul său".

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a făcut apel, în octombrie, la parlamentarii din ambele Camere "să refuze a se mai pronunța în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA".

* Totodată, inspectorii judiciari au apreciat că afirmațiile emise în spațiul public de către senatorul Daniel Savu "sunt de natură a aduce atingere independenței, prestigiului și credibilității justiției".

Senatorul prahovean Daniel Savu a postat recent pe blogul său o serie de date cu privire la Mircea Negulescu, unul dintre procurorii care instrumentează dosarul Ponta-Ghiță-Blair.

Astfel, Savu arată, printre altele, în postarea sa, că Negulescu ar folosi, ca metode de lucru, "șantajul asumat și relații imorale cu martorii sau denunțătorii din dosare", exemplificând aceasta prin intermediul unei înregistrări audio.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…