Îl mazilesc și pe Drulă? Orban, amenințări de vătaf pesedist la adresa miniștrilor care atacă premierul!/Drulă l-a făcut „zombie” pe Cîțu

Îl mazilesc și pe Drulă? Orban, amenințări de vătaf pesedist la adresa miniștrilor care atacă premierul!/Drulă l-a făcut „zombie” pe Cîțu

Fostul premier Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă, că orice ministru trebuie să știe că înainte de a ataca premierul trebuie să își scrie demisia și dacă nu își scrie demisia „să știe că va pleca”.

Președintele PNL susține că în niciun stat democratic un premier nu poate permite păstrarea unui ministru în Executivul pe care îl conduce, dacă acesta îl atacă.

Orban a mai spus că demiterea Vlad Voiculescu nu a fost ”un moft”, ci o obligație a premierului după ce fostul ministru al Sănătății și secretarul de stat Andreea Moldovan (demisă odată cu Voiculescu) au publicat un ordin cu noi reguli de carantinare fără ca premierul să fie înștiințat.

”Foarte multe lucruri la Ministerul Sănătății așteaptă să se termine acest exercițiu de supărare și să se pună un nou ministru (…) Orice ministru trebuie să știe că înainte de a ataca premierul trebuie să își scrie demisia. Dacă nu își scrie demisia, atunci să știe că va pleca”.

Cătălin Drulă: Florin Cîțu e „un zombie politic”

Cătălin Drulă, vicepreședinte USR PLUS și ministru al Transporturilor, îl critică dur pe premierul Florin Cîțu pentru demiterea lui Vlad Voiculescu. ”Un zombie politic”, îl caracterizează Drulă pe Cîțu, arătând că acesta și-a pierdut încrederea principalului partener de coaliție. Întrebat despre un eventual vot al USR PLUS la moțiunea de cenzură anunțată de PSD, Cătălin Drulă a spus că ”În politică toate opțiunile trebuie să fie masă, dar cred că suntem departe”.

Ministrul Transporturilor a mai arătat în interviul pentru G4Media.ro că are ”semnale” potrivit cărora ”oamenii responsabili din PNL și președintele Iohannis înțeleg ce s-a întâmplat, înțeleg că s-a pierdut încrederea partenerului de guvernare în premier. A fost o chestiune extrem de gravă ce s-a întâmplat”.

El a exclus ieșirea USR PLUS de la guvernare, arătând că schimbarea premierului e singura soluție pentru ”reașezarea” coaliției de guvernare.

Principalele declarații ale lui Cătălin Drulă:

  • Despre demiterea lui Vlad Voiculescu: a fost un gest iresponsabil, de imaturitate politică, un gest meschin aproape, un gest pe persoană, nu instituțional
  • Despre plângerea penală față de consilierul lui Vlad Voiculescu: Gesturi de Belarus. Premierul pe de o parte își promovează imaginea de tip modern cu tricouri Metallica, pe de altă parte apelează la vechile trucuri cu Corpul de control, cu trimis la parchet
  • Vlad Voiculescu a deranjat de fapt pentru că s-a opus separării între persoanele vulnerabile și acești esențiali, cu centre speciale la vaccinare
  • Despre un eventual vot la moțiunea de cenzură anunțată de PSD: Nu vreau să anticipez în momentul acesta. În politică toate opțiunile trebuie să fie masă. O moțiune de cenzură e până la urmă un act de retragere a încrederii în premier. Dar eu cred că suntem departe.
  • Cred că oamenii responsabili din PNL, președintele Iohannis înțeleg ce s-a întâmplat. Din semnalele mele, ei înțeleg ce s-a întâmplat, că nu este business as usual, înțeleg că s-a pierdut încrederea partenerului de guvernare în premier. A fost o chestiune extrem de gravă ce s-a întâmplat.
  • S-a discutat despre ieșirea de la guvernare. De ce să ieșim de la guvernare? E o guvernare foarte în regulă, nu ieșim din coaliție, suntem fideli față de parteneri, dar guvernarea nu stă într-un singur om, ca să repet cuvintele premierului

Interviul integral cu ministrul Transporturilor (Video – Ovidiu Micsik / InquamPhotos):

Rep: Bună ziua. Am văzut conferința de presă a lui Vlad Voiculescu, care a lansat acuzații dure la adresa premierului Cîțu. Care este alea de ieșire din această situație, având în vedere că ați spus clar că nu mai aveți încredere în premierul Florin Cîțu?
Cătălin Drulă: Da, din păcate a fost un gest iresponsabil, de imaturitate politică, un gest meschin aproape, un gest pe persoană, nu instituțional. Nu a fost un gest al unui om politic responsabil, care înțelege ce responsabilitate are într-o coaliție. Acest comportament în care răstorni masa pentru că te simți sfidat, în care întotdeauna arunci responsabilitatea pe ceilalți – deși USR PLUS a fost un partener extraordinar de loial al premierului, poate mai loial decât propriul partid – este un comportament de anti-lider, este o dezamăgire, o spun direct.

Rep: Ce înseamnă că îi retrageți încrederea?
Cătălin Drulă: Nu poți conduce în lipsa încrederii partenerilor pe care îi conduci. Lucrul acesta are consecințe mai subtile decât ce se întâmplă mâine. Desigur că putem ajunge și la discuții instituționale. La orice criză există și soluții instituționale, există această retragere de încredere, în forma ei prevăzută de Constituție.

Foto: Cătălin Drulă (InquamPhotos / George Călin)

Rep: E vorba de o moțiune de cenzură?
Cătălin Drulă: Acesta este gestul ultim prin care se formalizează o retragere de încredere. Dar eu sper – și știu – că există înțelepciune, sunt oameni politici maturi, cu capul pe umeri și în PNL, care își dau seama că guvernarea nu stă într-un singur om și că atunci când arunci în aer totul cu un gest de imaturitate – eu am cinci ani de experiență politică, nu am 20 sau 30, suficient să-mi dau seama că ești un zombie politic în acel moment.

Rep: Deci premierul e un zombie politic…
Cătălin Drulă: Da.

Rep: Alianța USR PLUS, ce premier preferați acum, Florin Cîțu, Ludovic Orban sau altul din PNL?
Cătălin Drulă: Vă pot spune ce caut într-un premier: maturitate, spirit de echipă, leadership. Asta înseamnă că nu cauți permanent să arunci vina în altă parte, să ieși bine prin mici gestulețe, piruete, care evident că au succes pe termen scurt.

Miniștrii care l-au atacat pe Cîțu:

Cătălin Drulă: Cîțu, un zombie politic
Demiterea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății de către premierul Florin Cîțu, fără negocierea în prealabil în coaliția de guvernare, a fost „un gest iresponsabil, de imaturitate politică, un gest meschin aproape, un gest pe persoană, nu instituțional”, a declarat Cătălin Drulă, vicepreședintele USR-Plus într-un interviu acordat g4media .

„Nu a fost un gest al unui om politic responsabil, care înțelege ce responsabilitate are într-o coaliție”, a spus Drulă.„Acest comportament în care răstorni masa pentru că te simți sfidat, în care întotdeauna arunci responsabilitatea pe ceilalți – deși USR PLUS a fost un partener extraordinar de loial al premierului, poate mai loial decât propriul partid – este un comportament de anti-lider, este o dezamăgire, o spun direct”, a declarat Drulă.

Claudiu Năsui: Azi, Mafia din sistemul de Sănătate a cîștigat
„Demiterea unui ministru nu pare mare lucru, dacă ne uităm la ultimii 31 de ani. Pleacă unul, vine altul, iar sistemul acesta de cumetrii, și numesc aici, din păcate, statul român, merge „tot înainte, că înainte era mai bine”, lejer, spre pensia specială”, a reacționat miercuri ministrul Economiei, Claudiu Năsui, după ce ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a fost demis de premierul Cîțu.

„Iată că mafia din sănătate a câștigat și azi. A câștigat pe linie toate luptele, nu ne mirăm. Presiunea infernală la care a fost supus Vlad Voiculescu a fost făcută de acest sistem, care, vă zic din proprie experiență, se urcă pe cadavre să rămână mufat la banii din taxele și impozitele plătite de fiecare om care lucrează în România. Bani ai nimănui, bani dați sub semnături din acest sistem grotesc”, spune ministrul Năsui.

Ciprian Teleman: Cîțu a picat un test de leadership
Ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, Ciprian Teleman, afirmă că ”premierul a picat un test de leadership”. ”A ales calea scurtă de a scăpa de o grijă în loc să aleagă calea mai anevoioasă a comunicării şi a colaborării”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa