Ilham Aliev, 'omul forte' al Azerbaidjanului, reales cu 86% din voturi (rezultate definitive)

Ilham Aliev, 'omul forte' al Azerbaidjanului, reales cu 86% din voturi (rezultate definitive)

Ilham Aliev, ''omul forte'' al Azerbaidjanului de 15 ani, a fost reales, cu 86% din voturi, pentru un al patrulea mandat, care îi prelungeşte şederea la putere până în 2025, potrivit rezultatelor definitive publicate joi, la o zi după alegerile prezidenţiale denunţate de către opoziţie ca fiind necompetitive, relatează AFP.

Potrivit Comisiei electorale centrale, Aliev, a cărui victorie nu provoacă nici o îndoială, a obţinut 86,03% din voturi, după numărarea tuturor buletinelor. La alegeri au mai participat încă şapte candidaţi, necunoscuţi marelui public şi având rol de figuranţi, notează AFP.

Rata de participare la vot a atins 74,5%, a precizat Comisia într-un comunicat, chiar dacă apărătorii drepturilor omului şi liderii opoziţiei au emis îndoieli referitoare la aceste cifre.

Ilham Aliev (56 de ani) va rămâne prin urmare la putere cel puţin până în 2025. El a fost ales prima dată în 2003 în fosta republică sovietică bogată în hidrocarburi, succedându-i tatălui său, Heydar, un fost ofiţer KGB local, care conducea ţara din 1969 şi care s-a aflat la putere până la moartea sa, în 2003.

Criticat de opoziţie şi de apărătorii drepturilor omului, Aliev este lăudat de partizanii săi pentru că, datorită hidrocarburilor, a transformat şi a modernizat Azerbaidjanul, devenit un important furnizor de gaz către Europa.

Aliev i-a plasat şi pe membrii familiei sale în posturi înalte ale puterii. Soţia sa, Mehriban, a fost numită prim-vicepreşedinte al ţării în februarie 2017 şi fiul lor Heydar este menţionat deseori ca posibil succesor. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Guvernatorul” instalat de ruşi în regiunea Herson ar fi fost otrăvit de menajera sau bucătarul său

2 Foarte interesante amănunte!

3 ULTIMA ORĂ Rușii au încercat să-l asasineze pe generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare de la Kiev

4 VIDEO Primele imagini de la arestarea asasinilor plătiți de Rusia pentru a-i ucide pe ministrul ucrainean al Apărării şi pe generalul Kirilo Budanov, …

5 Frământări în PSD / Dîncu, la un pas de schimbarea din funcție