Iliescu (Patria Bank): Orice euro adus în capitalul unei bănci are un efect de multiplicare de cel puţin 6 euro

Iliescu (Patria Bank): Orice euro adus în capitalul unei bănci are un efect de multiplicare de cel puţin 6 euro

Orice euro adus în baza de capital a unei bănci are un efect de multiplicare de cel puţin 6 euro, respectiv de credite date în economie, a declarat, marţi, Daniela Iliescu, director general al Patria Bank, în cadrul videoconferinţei privind listarea celor mai noi obligaţiuni ale instituţiei de credit la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

"Suntem un jucător de talie medie în sectorul bancar şi avem planuri ambiţioase de creştere a cotei de piaţă şi de îmbunătăţire a performanţei financiare, iar în acest sens, pentru noi, activitatea de creditare este un obiectiv fundamental. Tocmai în susţinerea acestui obiectiv fundamental obligaţiunile subordonate au un rol determinat datorită puterilor de multiplicare. Pentru că vorbim aici de obligaţiunile subordonate, de un instrument subordonat care pentru o bancă înseamnă întărirea bazei de capital, iar orice euro adus în baza de capital a unei bănci are un efect de multiplicare, de creditare, de cel puţin 6 euro. Deci, un euro adus în capital înseamnă 6 euro credite date în economie către jucători persoane fizice sau persoane juridice, în cazul nostru vorbim în primul rând de antreprenori, companii micro, companii din sectorul agricol sau IMM-uri antreprenoriale având un impact direct în susţinerea activităţii economice", a spus Iliescu.

Aceasta a precizat că emisiunea de obligaţiuni Patria Bank listată de marţi pe piaţa reglementată a BVB este de fapt al treilea instrument financiar al băncii listat pe Bursa de Valori.

"Vorbim despre cea de-a doua emisiune de obligaţiuni subordonate efectuate în euro al Patria Bank la Bursa de Valori, dar care este de fapt al treilea instrument financiar listat la BVB. Nu ştiu dacă mai sunt emitenţi în sectorul bancar cu trei instrumente deja listate. Cred că succesul acestor instrumente este dat şi dacă ne uităm şi în istoria emisiunii anterioare de obligaţiuni, care a avut loc spre sfârşitul lunii septembrie 2019, cu listare sfârşit de noiembrie, început de decembrie 2020 (...) mai având un volum de tranzacţionare în cele 12 luni de la emisiune de aproximativ 34% din volumul emisiunii, ceea ce considerăm că este un rezultant bun", a subliniat şeful Patria Bank.

Potrivit sursei citate, semnificaţia acestei noi emisiuni este mult mai amplă pentru că s-a realizat "într-un 2020 care a adus multe provocări", iar faptul că există încrederea investitorilor reprezintă un vot pozitiv pentru direcţia urmată de Patria Bank. "De asemenea, creditele nou-acordate în primele 9 luni ale anului, în valoare de peste 603 milioane de lei, confirmă şi capacitatea de adaptare a organizaţiei la scopul declarat şi asumat de a contribui la susţinerea antreprenoriatului românesc şi bunăstarea financiară a clienţilor noştri, persoane fizice şi companii", a adăugat Iliescu.

Directorul general al Patria Bank a menţionat că 2021 va fi încă un an cu un grad ridicat de incertitudine, mai ales la ce se întâmplă în economia românească. "Ne aşteptăm şi sperăm că va exista o creştere economică, a cărei magnitudine va depinde cu certitudine atât de programele publice pe care le va implementa Guvernul cât şi de alte programe de susţinere a sectorului privat sau ale sectoarelor care au fost mai profund afectate de această criză sanitară. Ce este cert pentru Patria Bank este că îşi va continua drumul acesta de creştere şi de susţinere a activităţii de creditare, pentru că acesta este pilonul principal al organizaţiei. Evident că există posibilitatea şi a unor evoluţii negative, inclusiv, de exemplu, contracţia cererii de credite, dar noi considerăm că prin produsele pe care le oferim, caracteristicile atractive ale acestora, cât şi prin canalele de distribuţie vom reuşi să ajungem la clienţi şi să răspundem nevoilor lor de produse bancare şi de servicii de creditare", a adăugat directorul general al Patria Bank.

Începând de marţi, obligaţiunile Patria Bank, emise în urma unui plasament privat intermediat de TradeVille în perioada 28-30 septembrie a.c. care a atras subscrieri totale de 8,19 milioane de euro, sunt tranzacţionate pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Numărul total de obligaţiuni emise de Patria Bank în această emisiune este de 16.374, acestea fiind obligaţiuni subordonate, negarantate şi neconvertibile cu scadenţă pe 5 octombrie 2028 şi o valoare nominală de 500 euro/obligaţiune. Dobânda obligaţiunilor este de 6,50%/an, fixă, plătibilă semestrial.

Subscrierea minimă în plasamentul privat de emitere a obligaţiunilor a fost de 25.000 de euro. Începând de marţi obligaţiunile Patria Bank pot fi cumpărate la bursă de către orice persoană fizică sau juridică, simbolul de tranzacţionare al acestora fiind PBK28E.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”