IMAGINEA SĂPTĂMÂNII DE LA NASA Cel mai glacial peisaj de pe Marte

IMAGINEA SĂPTĂMÂNII DE LA NASA Cel mai glacial peisaj de pe Marte

În această imagine surprinsă de una dintre camerele de înaltă rezoluție de pe Mars Reconnaissance Orbiter poate fi văzut cel mai glacial peisaj de pe Marte, unde temperatura ajunge în mod natural la -130 de grade Celsius.

Sursa foto: www.nasa.gov

Multe peisaje de pe Marte prezintă caracteristici care sunt similare cu cele găsite pe Pământ, precum văi ale unor râuri, pante montane, ghețari și vulcani.

Pe de altă parte, Marte are și o parte exotică, cu peisaje care sunt străine oamenilor. În această imagine poate fi văzut unul dintre aceste peisaje exotice de la Polul Sud. Calota polară este formată la suprafață din gheață carbonică sau gheață uscată, care nu apare în mod natural pe Terra. Gropile circulare sunt găuri în stratul de gheață uscată care se extind cu câțiva metri în fiecare an marțian.

Peisajul se îmbogățește constant cu noi cantități de gheață uscată, care provin fie din înghețarea dioxidului de carbon din atmosferă, fie prin căderea acestuia sub formă de zăpadă. Faptul că aici pur și simplu îngheață atmosfera, face ca la suprafață să existe o temperatură naturală de—130 de grade Celsius, care nu ar putea fi depășită vreodată în niciun alt loc de pe Marte, scrie NASA pe site -ul său.

Cu o temperatură la care pe Pământ se realizează așa-numita crioterapie, acest peisaj este cel mai rece de pe Marte sau de pe Pământ.

Fotografia alb-negru a fost realizată de camera HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) de pe dispozitivul Mars Reconnaissance Orbiter al NASA.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...