Imagini cu baza militară Wagner care ar fi fost ținta unui atac rus cu rachete FOTO

Imagini cu baza militară Wagner care ar fi fost ținta unui atac rus cu rachete FOTO

Un blogger militar rus a vizitat o bază Wagner cu puțin timp înainte ca aceasta să fie ținta unui presupus bombardament, pe care șeful Wagner, Evgheni Prigojin, l-a atribuit Ministerului rus al Apărării (MOD), deși acesta din urmă neagă această afirmație, relatează Bellingat.

Un blogger militar rus a publicat pe 22 iunie imagini de la baza militară a Wagner FOTO Bellingcat

În seara zilei de 23 iunie, un canal Telegram afiliat Wagner a postat următorul mesaj, care a fost distribuit la scurt timp de Prigojin pe canalul său personal de Telegram: „Un atac cu rachete a fost efectuat asupra unei baze a PMC Wagner. Există multe victime. Potrivit informațiilor luptătorilor care sunt martori, atacul a fost efectuat din spate - adică a fost efectuat de soldații Ministerului rus al Apărării”.

În clipul respectiv pot fi văzuți bărbați panicați care se deplasează printr-o bază împădurită și ajungând în cele din urmă într-o zonă cu copaci rupți, incendii persistente și ceea ce pare a fi un cadavru. La momentul publicării articolului Bellingcat nu era clar dacă această înregistrare suprinde urmările unui atac real sau dacă acesta a fost pus în scenă.

Aceeași tabără apare într-o înregistrare video postată pe Telegram de corespondentul de război rus Aleksandr Simonov pe 22 iunie, cu o zi înainte de presupusul atac. Simonov obișnuia să se deplaseze cu unități Wagner și să posteze pe canalul său de Telegram filmări de la pozițiile acestora. Nu este clar cât timp a trecut între vizita lui Simonov la bază și postarea pe Telegram.

Un blogger militar rus a publicat pe 22 iunie imagini de la baza militară a Wagner FOTO Bellingcat

Un blogger militar rus a publicat pe 22 iunie imagini de la baza militară a Wagner FOTO Bellingcat

Aceeași bancă apare în clipul distribuit în ziua următoare pe Telegram FOTO Bellingat

Aceeași bancă apare în clipul distribuit în ziua următoare pe Telegram FOTO Bellingat

Simonov prezintă clipul ca fiind o vizită a sa la o bază din spate a Wagner, unde luptătorii își așteaptă ordinele. Se presupune că locul se află pe teritoriul ocupat al Ucrainei, având în vedere că se pot vedea tranșee și dormitoare subterane. Imaginile arată cum luptătorii Wagner îl conduc pe Simonov prin bază și, în cele din urmă, îl duc într-un luminiș unde soldații participă la antrenamente la țintă.

Nu este încă clar unde este filmat clipul în care ar fi avut loc atacul forțelor ruse asupra Wagner, dar elemente de peisaj într-o zonă împădurită și echipament din ambele videoclipuri arată că sunt captate în aceeași locație – de pildă, în ambele apar o bancă de lemn lângă o cărare, o mască de gaz și alte obiecte.

Aceeași cască și mască de gaz pot fi văzute în videoclipul postat pe canalul Wagner FOTO Bellingcat

Aceeași cască și mască de gaz pot fi văzute în videoclipul postat pe canalul Wagner FOTO Bellingcat

Prigojin a continuat cu alte postări pe Telegram în care îl insultă pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și solicită acțiuni împotriva Ministerului rus al Apărării, cerând „oricui dorește” să îl ajute „să pună capăt acestei rușini”. Ministerul rus al Apărării a negat acuzațiile lui Prigojin, calificându-le drept o „provocare informațională”, conchide Bellingat, într-un articol publicat vineri.

Schimbarea de retorică a lui Prigojin

Șeful companiei militare private a câștigat influență pe lângă Putin pe parcursul conflictului, forțele sale Wagner având un rol principal în atacul laborios, dar în cele din urmă de succes, asupra orașului Bahmut, la începutul acestui an, un câștig rar al Rusiei în Ucraina în ultimele luni, notează CNN.

Dar retorica sa de vineri și sâmbătă a indicat că șeful Wagner s-a întors nu doar împotriva modului în care conducerea militară a gestionat invazia din Ucraina, ci și a liderului rus.

Vineri, el a acuzat că Moscova a invadat Ucraina sub pretexte false, ticluite de Ministerul rus al Apărării, și că, de fapt, Rusia pierde teren pe câmpul de luptă. Este o schimbare semnificativă de retorică față de criticile sale anterioare. În trecut, el a apărat raționamentul pentru război, dar a fost critic cu privire la modul în care a fost implementat de către ministrul apărării, Șoigu.

„Când ni s-a spus că suntem în război cu Ucraina, ne-am dus și am luptat. Dar s-a dovedit că muniția, armele, toți banii care au fost alocați au fost de asemenea furați, iar birocrații stau [degeaba], păstrându-i pentru ei înșiși, doar pentru ocazia care s-a petrecut astăzi, când cineva [mărșăluiește] spre Moscova", a transmis Prigojin sâmbătă pe Telegram.

Șeful miliției ruse, ale cărui forțe au jucat un rol-cheie în invazia Rusiei în Ucraina, a avertizat asupra represaliilor într-o serie de mesaje pe Telegram vineri și sâmbătă, în care a anunțat că forțele sale se îndreaptă către regiunea Rostov, vecină cu teritoriile ucrainene ocupate de Rusia și sunt pregătite să „distrugă tot” în calea lor.

„Suntem 25.000 de oameni și intenționăm să aflăm de ce există un asemenea haos în țară. Suntem 25.000 de oameni în așteptare în calitate rezervă tactică și strategică. Este vorba de întreaga armată și de întreaga țară, toți cei care vor să ni se alăture. Trebuie să punem capăt acestui dezastru", a avertizat el, într-o escaladare radicală a unei dușmănii de lungă durată cu liderii militari ruși.

Serviciul de informații interne al Rusiei, Serviciul Federal de Securitate (FSB), a reacționat vineri, îndemnându-i pe luptătorii wagnerieni să își rețină liderul și deschizând un dosar penal împotriva șefului Wagner acuzându-l de „îndemn la o rebeliune armată”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?