Imagini cu dronele care au lovit nave ale Flotei Ruse la Sevastopol

Imagini cu dronele care au lovit nave ale Flotei Ruse la Sevastopol

Cel puțin trei nave ale Flotei Ruse de la Marea Neagră, inclusiv fregata Amiral Makarov, au fost avariate ca urmare a atacului cu drone din Sevastopol de sâmbătă, 29 octombrie, relatează Ukrainska Pravda .

Într-o înregistrare se vede un presupus atac asupra fregatei Amiral Makarov FOTO EPA-EFE

Voluntarii de la GeoConfirmed, care cartografiază războiul din Ucraina, au analizat mai multe imagini în care se văd drone maritime, care atacă nave ale Flotei rusești din Marea Neagră.

Într-o înregistrare se vede un presupus atac asupra unei fregate rusești din clasa Amiral Grigorovici. Iar fragata Amiral Makarov este singura din Marea Neagră care se potrivește cu această descriere.

Conform GeoConfirmed, filmarea se oprește când drona lovește nava și explodează.

Într-un alt videoclip se sugerează că nava Ivan Golubeț, o dragă de mine din clasa Natya, a fost și ea atacată. Ministerul rus al Apărării a declarat că draga de mine a suferit daune „minore”.

GeoConfirmed consideră că toate filmările disponibile indică faptul că între șase și opt drone operate de ucraineni au fost implicate în atac, lovind cel puțin trei nave rusești.

Sâmbătă 29 octombrie, au fost raportate explozii în orașul Sevastopol ocupat de ruși din Peninsula Crimeea; Se presupune că navele rusești „respingeau un atac cu drone”.

Ministerul rus al Apărării a declarat că Forțele Armate ale Ucrainei ar fi atacat Sevastopolul cu drone la ora 04:00. Totodată a confirmat avariile aduse navei Ivan Golubeț.

Ministerul rus al Apărării care a acuzat marina britanică pentru că ar fi planificat și efectuat „atacuri teroriste” asupra gazoductelor Nord Stream și Nord Stream-2 a susținut că pregătirile pentru „atacul” de la Sevastopol au fost efectuate sub îndrumarea unor membri ai marinei britanice, care ar fi în prezent în orașul ucrainean Oceac.

Forțele de apărare din sudul Ucrainei suspectează că lansările eșuate de rachete de apărare aeriană de către invadatorii ruși ar putea fi un motiv pentru exploziile de sâmbătă la Sevastopol.

Andriy Zagorodnyuk, fost ministru al Apărării din Ucraina, a descris atacul de sâmbătă drept „interesant”: „Nu este ca și cum o singură rachetă lovește o țintă. Este coordonat. O serie de drone aeriene și maritime suprasolicită sistemul de apărare rusesc. Dacă lovești unul sau două, altele reușesc să treacă””, relatează The Guardian .

Zagorodnyuk a spus că a fost surprins de faptul că dronele aveau „o conexiune video de a transmite imagini în direct destul de bună”. Ele au putut să înregistreze atacul, în ciuda faptului că acționau la mai mult de 161 de km de coasta ucraineană. „Este remarcabil faptul că acest lucru se poate face pe această distanță”, a observat el. În schimb, dronele kamikaze iraniene care au atacat Kievul în urmă cu două săptămâni erau mai vechi și „au zburat orb”, a remarcat el.

Ministerul rus al Apărării a difuzat duminică o declaraţie în care afirmă că a recuperat şi a examinat epavele dronelor folosite în atacul de sâmbătă dimineaţa asupra navelor Flotei ruse a Mării Negre în portul Sevastopol, susţinând că dronele au fost lansate de armata ucraineană din zona oraşului Odesa şi au zburat de-a lungul coridorului maritim securizat pentru exportul cerealelor ucrainene, înainte de a schimba direcţia spre portul din Crimeea.

Potrivit ministerului rus, examinarea dronelor relevă că acestea erau dotate cu echipamente de navigaţie canadiene. Acesta mai afirmă că atacul a fost executat cu 16 drone şi a fost coordonat de specialişti britanici, acuzaţie negată de Londra.

De partea sa, Ucraina susţine că Rusia şi-a înscenat exploziile din portul Sevastopol pentru a avea un pretext de a se retrage din acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, retragere între timp anunţată de Moscova.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia